Баклажани втричі дешевші. Морква і цибуля удвічі

По овочам відчутно урожайний сезон 2023. Ціни суттєво нижчі минулорічних. Зокрема, баклажани нині коштують 20грн/кг, а минулого року в цей час було 59грн. Морква і цибуля впали удвічі: морква була 16грн/кг – нині 7-8, цибуля була 23грн – стала 12, - каже Іван Миколайович Стефанишин, радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» м.Львів. Про це повідомляє пресслужба ринку.

Період нині вдалий для заготівлі та консервацій. Утім, це ненадовго, ще тиждень-два й почнеться етап зростання цін. Загалом усе ж порівняно з минулим роком овочі будуть дешевші. До перших заморозків. Не такий щедрий сезон для господинь цьогоріч по картоплі. Тут аналітики «Шувару» зазначають відчутний 40-50% ріст. Минулого вересня середня ціна кілограму картоплі була 5 гривень, нині 7-8.

- Звісно бульби вистачить на всіх, адже на харчові цілі в Україні її використовують усього 26%,- зазначає Іван Стефанишин.- Причина зростання - частково сезонна, адже багато картоплі було пошкоджено шкідниками. Але глобально проблема глибша - Україна втратила власну базу насінництва. Щороку маємо на посадку все менше, бо не поновлюємо сорти.

Система у напіврозваленому стані. Підприємства не продукують базу розмноженням сортів. Зокрема, занепадають Інститут картоплярства НААН, який крім селекції займався розмноженням, регіональні інститути, які мали відділи картоплярства, господарства, які розмножували насіння для своїх посадок і продажу населенню. Таким чином ми вже на понад 70% залежимо від іноземної селекції. А це в аграрному секторі - втрата незалежності.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт