Експерт назвав три небезпеки білоруської армії

Однак, цього недостатньо

У білоруської армії є три компоненти, які можуть бути небезпечні для України. Про це розповів експерт програми» міжнародна та внутрішня політика «Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич у інтерв’ю «Слово і діло».

Навіть повністю боєздатна армія білорусі може виставити для активного наступу — не більше 25 тисяч. Така група нічого зробити на фронті не зможе, а просто розчиниться в поліських чи київських лісах. 

«Перше — це системи боротьби з БПЛА. Вони реально одні з кращих у світі: білоруською «Грозою» іранці перехоплювали та крали американські БПЛА. Але тут виступає зацікавленість білоруських партнерів — наприклад, Туреччини, БПЛА якої працюють на боці України. Тому білоруською «Грозою» у Сирії оснащені іранці, але її немає у російської армії — і не буде», — сказав Тишкевич.

Ще одна небезпека — білоруські аналоги РСЗВ «М142 HIMARS», реактивні системи залпового вогню «Полонез». При аналогічній потужності їх базові ракети летять на 300 км проти американських 70–80 км. Однак тут важлива роль Китаю, за участю якого створювалася ця система; а Китай категорично проти застосування її у війні.

Також, білорусь має напрацювання у сфері ППО, які успішно показали себе у Другій Карабаській війні 2020 року. 

«Але цих трьох складових недостатньо для гарантії переваги в разі прямого зіткнення», — додав експерт.

Нагадаємо, Україна відповість білорусі у разі нових атак із її території.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт