ЄС вивчає використання активів російського центробанку для відновлення України

Над питанням передачі російських активів вже працюють юристи

Фото: ілюстративне

Європейський Союз вивчає можливість використання активів російського центрального банку на мільярди євро для відновлення України. Ці кошти вже заморожені державами-членами ЄС.

За даними видання «Bloomberg», обговорення знаходяться на ранній стадії. Юристам доручили вивчити можливі варіанти.

Оцінка того, чи можна і як отримати контроль над активами, надзвичайно складна і потенційно загрожує юридичними наслідками.

У підсумку ЄС може отримати доступ до частини з приблизно 300 мільярдів доларів резервів Центрального Банку росії, які були заморожені ЄС, США та іншими союзниками після вторгнення росії в Україну. За даними джерел, будь-які дії ЄС будуть зосереджені на активах, що знаходяться в Європі.

Позиція США з цього питання не відома. У травні чиновники Міністерства фінансів висловили стурбованість з приводу створення прецеденту, який завадить іншим іноземним центральним банкам розміщувати свої активи в США.

«Європейська комісія «вивчає, як змусити Росію заплатити за завдані нею руйнування», і лідери ЄС попросили її «представити варіанти використання заморожених активів для відновлення України відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права»», — заявив прес-секретар Крістіан Віганд, додавши, що «робота ведеться».

Відзначається, що експерти з правових питань обережно намагаються проаналізувати ситуацію і подивитися, що можна зробити. Будь-які пропозиції повинні бути юридично обґрунтованими і підтримані державами-членами ЄС.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів