Майор запасу розповів, де ЗСУ можуть почати новий контрнаступ

Ми не знаємо планів Генштабу, але припустити можна

Фото умовне
 

Західні партнери України на тлі підписання президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом законопроєкту про допомогу почали активно оголошувати про нові пакети військової допомоги. Причиною цього може стати майбутній наступ, який готують росіяни. В інтервʼю Главреду ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман розповів, як скоро західна допомога потрапить в Україну, чому Велика Британія передає катери та де може відбутися новий український контрнаступ

Як ви гадаєте, як багато часу піде на отримання допомоги, зважаючи, що півроку і так вже було згаяно? Чим саме вона може нам допомогти — чи не пізно її виділили?

Краще пізно, ніж ніколи. Так, це призвело до проблем, які ми мали, але це питання для окремої розмови. Допомога підписана, і буде у нас доволі швидко — якщо не цих вихідних, то наступного тижня точно. Є склади Сполучених Штатів у країнах Європи, і за напівінсайдерською інформацією вже з них запакована певна кількість техніки, зброї і навіть переміщена з Німеччини до Польщі. Тому цілком можливо, що допомога вже завантажена на транспорт і чекає відправки на «нуль».

Але це не разова допомога — заплановані законом США гроші в тому числі підуть на виробництво нового озброєння. Тож це буде розтягнуто на певний час.

Ми дуже чекаємо на ATACMS, сподіваємося, що вони будуть щонайменше на 300 км. Крім того, ми чомусь думаємо, що у пакеті будуть виключно снаряди, ракети для ЗРК. Але список озброєнь дуже великий — це і засоби звʼязку, і і РЕБ, і запчастини для техніки, яку передавали раніше, міни для мінометів. 60 мільярдів доларів — це величезна сума, не можна навіть уявити, скільки всього буде передано Україні. Однак усі позиції узгоджувалися переважно з військовим керівництвом залежно від потреб на фронті — погоджувалися і кількість, і терміни, і номенклатура. Тобто це питання не тижнів, а днів.

Про що свідчить те, що і Європа, і Штати нарешті наважилися передати це озброєння?

Ця допомога — те, про що Україна домовилася ще минулого року. Це свідчить про те, що політичні проблеми всередині США (враховуючи, що цього року там вибори) на 7 місяців затримали допомогу. Це не щось новітнє, що нам надали, тому що Росія знахабніла і починає робити, що їй заманеться. Додаткова прийшла хіба що від Великої Британії.

Ми мали отримати цю допомогу ще наприкінці минулого року, але потім у США були різдвяні, пасхальні канікули, допоки не дійшло до того, що на закритому засіданні розвідка США не розповіла певним республіканцям включно з Майклом Джонсоном про те, що відбувається. З іншого боку, рейтинг популіста номер один у світі, Дональда Трампа, почав просідати більше за статистичну похибку. І його риторика про те, щоб залишити гроші в Штатах — це популізм. Але оскільки небезпека у світі зростає, риторика перестала працювати. Тож Трамп швидко зорієнтувався і почав звинувачувати Байдена у слабкій допомозі Україні.

Але сподіваюся, що мозок у американських виборців не такий, як у рибки гуппі, адже Трамп протирічить сам собі. Однак ми маємо розуміти, що він може стати наступним президентом США, і Україні на рівні держави потрібно зберегти двопартійну підтримку.

Ви сказали про додаткову підтримку від Великої Британії. За наявною інформацією, вони передають нам авіабомби і катери…

Головне, треба подумати, чому вони передають нам 60 катерів. Ми всі пишалися тим, що близько 350 наших військовослужбовців проходили навчання саме у Британії. Йдеться про «командос», тобто тих, хто може чинити певні дії з моря на кшталт тих, які були у фільмах зі Шварцнегером. Вони навіть проходили випробування у бою, коли висаджувалися на кримському узбережжі, атакували «вишки Бойка» тощо. А тут ще й передають човни. Тут ми одразу дивимося на мапу, бачимо Кринки та той невеличкий плацдарм, який маємо розширити. Тут і командос, і військові катери, та й розмови українського керівництва про те, що після відбиття атаки росіян наші контрнаступальні дії можуть бути, швидше за все, на півдні свідчать про підготовку до саме таких дій.

Чи правильно я вас зрозуміла, що основним напрямком можливого контрнаступу України може стати Крим і удари по Керченському мосту?

Ми не знаємо планів Генштабу, але припустити (і це роблять як генерали НАТО, так і поважні видання), що ми спробуємо атакувати саме на півдні і в Криму цілком можна, адже такі натяки були і від ГУР, і від військово-політичного керівництва загалом.

Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ попередив про тенденцію до загострення на фронті

Для довідки: Олексій Гетьман - український військовий експерт, майор ЗСУ. Ветеран російсько-української війни. Наразі в якості військового експерта коментує події війни рф проти України на радіо, телебаченні та Інтернет-ресурсах.



varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також