На Миколаївщині потонув 53-річний чоловік, який вчора відмовився від евакуації

Фото: Сергій Шайхет/Телеграм

Через підрив окупантами Каховської ГЕС підтопленні території Снігурівської, Широківської та Горохівської громад, що на Миколаївщині.

Як повідомив начальник поліції Миколаївщини, Сергій Шайхет, «на зараз маємо одну жертву - чоловік 53-х років з села Василівка, який вчора відмовився від евакуації».

«Місцеві поліцейські працюють у посиленому режимі та на плавзасобах патрулюють території для виявлення людей, які потребують допомоги. Ситуація на контролі», зазначив Шайхет.

Як повідомляє «ВВС», вже з'явились перші дані про загиблих від руйнування Каховської ГЕС та затоплення великої частини Херсонщини і Миколаївщини - їх щонайменше дев'ятеро.

Проте загиблих має бути набагато більше, каже українська влада, і прогнозує, що реальну картину трагедії ми побачимо після того, як вода відступить.

Херсонщина

Найбільших руйнувань зазнав нижній лівий берег Дніпра, який перебуває під окупацією Росії. Там швидко затопило низку міст та селищ, зокрема під водою майже повністю опинилось місто Олешки та сильно затоплена Нова Каховка.

За даними голови окупаційної влади Нової Каховки Володимира Леонтьєва, у місті вже підтвердили загибель щонайменше п'ятьох людей.

Нова Каховка - найближчий населений пункт до зруйнованої греблі.

За попередніми даними, всі загиблі - пастухи, які, ймовірно, не встигли вибратися на безпечніші позиції, намагаючись врятувати худобу.

Раніше російська сторона повідомляла про сімох зниклих безвісти. Судячи з усього, п'ятеро з них загинули, ще двох вдалося врятувати.

Набагато складніша ситуація в Олешках, які, за даними мера міста Володимира Рищука (тимчасово перебуває на правому березі Дніпра), затоплені на 90%. Там могли бути десятки тисяч людей.

За інформацією Рищука, вже відомо про щонайменше трьох загиблих мешканців Олешок.

Саме в Олешках сотні людей вже кілька днів проводять на дахах будинків без води і їжі, адже їхні помешкання майже повністю затопило.

Місцеві мешканці у розмові з «ВВС» вказували, що російська окупаційна влада не організовувала евакуацію в перші дні трагедії.

Натомість вже відомо, що принаймні деякі родини з Олешок зуміли човнами врятувати представники українських рятувальних служб та перевезти до Херсона, який розташований навпроти міста.

При цьому президент Володимир Зеленський у своєму останньому інтерв'ю ЗМІ повідомив, що на лівому березі Дніпра є загиблі і їх може бути багато.

«З дахів будинків там було видно, як пливуть потонулі люди», - схарактеризувати він ситуацію на лівому березі.

Президент вказує, що реальну картину руйнувань та загиблих світ побачить після того, як вода відступить.

За останніми даними, під часткове або повне затоплення потрапили 29 населених пунктів. 19 із них розташовані на території підконтрольній Києву, 10 - на окупованій Росією.

Читайте також: в МАГАТЕ прокоментували ситуацію з підривом Каховської ГЕС та потенційні наслідки.

Вже є жертви і Миколаївщині, яка також постраждала від затоплення. Там, за даними влади, вже загинула одна людина.

varta1.com.ua: Новини

Наталя Андрійчук