Непридатному до служби прийшла повістка: що в такому випадку робити?

Роз’яснення юриста

Фото ілюстративне

Загальна мобілізація на території України продовжується. Повістки іноді потрапляють до громадян, які за станом здоров’я непридатні до служби в армії. Про те як діяти в такому випадку йдеться у матеріалі «ТСН.ua».

Ігнорувати повністю повістку не можна. За це передбачене покарання.

Як діяти у випадку, коли непридатному до військової служби прийшла повістка, хто може вручити повістку, — роз’яснив адвокат Андрій Карпенко.

У яких випадках можна не реагувати на повістку

Юрист зазначив, що повістка повинна бути вручена тільки особисто співробітником територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦ КСП), а також уповноваженою особою органів місцевого самоврядування, керівником підприємств, організацій, у тому числі й закладів освіти, ФОП, управителем багатоквартирних будинків, власником будинків.

Особа може не реагувати на повістку озвучену телефоном. Вручити повістку в телефонній розмові працівники військкомату не можуть, оскільки військовозобов’язаний повинен поставити свій підпис у документах.

Повістку видали непридатному до військової служби: що робити

Якщо людина визнана непридатною до військової служби, то всі дані про результат обстеження військово-лікарською комісією були внесені у Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів. У реєстрі повинні бути відомості про стан здоров’я призовника, зібрані для визначення придатності для виконання військового обов’язку.

Документом, що підтверджує непридатність до військової служби, є довідка ВЛК або її нотаріальна завірена копія, а також військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов’язаного з відповідною відміткою.

У випадку вручення повістки документи, що підтверджують  непридатність до військової служби, можна принести у військкомат самостійно або через свого представника, повноваження якого засвідчені нотаріально.

Як повідомлялося раніше, виписати повістку можуть у будь-якому місці та в будь-який час доби

Як повідомив головний воєнком, повістку слід очікувати всім військовозобов’язаним особам чоловічої статі віком до 60 років. 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена