Попри санкції, росія використовує китайські безпілотники у війні проти України - ЗМІ

Китай таємно постачає дрони росії через посередників

ФОТО: ілюстративне

Китай продовжує таємно поставляти свої дрони російській федерації, використовуючи для цього фірми-посередники та країни Перської затоки. 

Йдеться про передачу БПЛА DJI, якими також користуються українські військові на фронті. Журналіст The Wall Street Journal отримали доступ до відповідних митних документів і з'ясували, що частина дронів росія отримує безпосередньо від російських дистриб'юторів, які співпрацюють з DJI, інша частина БПЛА потрапляє до армії РФ через поставки з Об'єднаних Арабських Еміратів.

Журналісти зазначили: критично важливе для бойових дій обладнання агресор може доставляти з-за кордону, незважаючи на широкомасштабну кампанію Заходу з економічного стримування рф.

«Пентагон стурбований тим, що ці безпілотники не тільки підживлюють військові зусилля росії, але й дозволяють Китаю збирати важливу інформацію про поле бою, яке може підвищити боєздатність Пекіна», – сказано у статті.

Прикметно, що офіційні представники DJI раніше заявляли, що виступають проти використання своїх цивільних безпілотників на полі бою. Однак ніхто не забороняє купувати дрони через посередників або ж у третіх країнах, а потім направляти їх до Росії. У The Wall Street Journal зазначили: десятки фото та відео в інтернеті підтверджують, що російські військові користуються коптерами DJI на так званій «спецоперації».

Торговець зброєю з Оренбурга Костянтин Кузнєцов в одній із соціальних мереж писав, що зазвичай китайські дрони DJI для росіян закуповуються в ОАЕ за 500 000 російських рублів (приблизно 6 800 доларів США). Це набагато вище, ніж ринкові ціни.

Також відомо, що на початку великої війни деякі дрони були доставлені до РФ через Європейський Союз. Так, влада Нідерландів у вересні-2022 заарештувала Дмитра Олексійовича Кудрявцева за експорт товарів до Росії із порушенням міжнародного експортного контролю. Кудрявцев, власник компанії Woerd-Tech BV, постачав зокрема й безпілотники, які використовуються армією РФ.

Торгові дані говорять про те, що Woerd-Tech відправила на територію країни-агресорки товарів на суму щонайменше 270 тис. доларів, серед яких деталі для дронів DJI.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також