Скасування статусу «обмежено придатний»: у МОЗ розповіли, на які категорії поділять військовозобов'язаних

В Україні сформуються чіткі правила щодо «придатних» та «непридатних»

ФОТО: ілюстративне

В Україні зникає статус «обмежено придатний»  і формуються чіткі правила — «придатний/непридатний». У зв'язку з цим військовозобов'язаних поділять на декілька категорій. Про це повідомила директорка департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова в інтерв'ю ZN.UA.

 «Я б розділила це питання на дві частини. Проходження ВЛК ТЦК та СП для військовозобов’язаних і проходження ВЛК військовослужбовцями. Є різниця в організації цих ВЛК. Так, ВЛК ТЦК та СП працюють за договорами з НСЗУ. Їхні правила описані у вимогах до закладів на укладання договорів», – зазначила вона.

Сухорукова уточнила, що придатні будуть розділені на такі категорії, залежно від ступеня функціональності:

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), в ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

За словами Сухорукової, відповідні зміни запустили два тижні тому. Над ними працювали Міноборони спільно з Командуванням медичних сил, а також уряд, Міністерство охорони здоров'я, експерти з охорони здоровʼя і громадськість.

Вона додала, що оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів, у кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні.

Читайте також: у мобілізаційному законопроєкті подали повний перелік хвороб, які звільняють від мобілізації

«Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець – придатний. А якщо виразка була ускладнена, проводили оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку, то людина є непридатною. Ідеться про відповідність критеріям військовослужбовця або військовозобовʼязаного їхній можливості виконувати ті чи ті функції», – пояснила вона.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також