ТОП-5 порад, які покращать видимість в авто під час негоди

Більша кількість автопригод у негоду пояснюється не стільки водою на дорозі, скільки тим, що через неї водії гірше бачать один одного. Про це пише РБК-Україна.

Під час негоди видимість обмежується декількома чинниками. Звісно, в першу чергу це сама негода: сонце заховалось, темні хмари ще більше погіршують освітлення, та ще й завіса опадів приховує дрібні та неяскраві об’єкти. По-друге, свій внесок робить автомобіль, який певною мірою може теж заважати бачити дорогу.

Склоочисники

Щітки мають бути надійними, адже старі, зношенісклоочисники мають таку негарну властивість як нестабільність. Вони можуть добре впоратись зі своєю роботою у простих умовах, і тут же схибити, якщо умови погіршаться – наприклад, на склі з’явиться сніг, бруд або просто подвійна порція води. В ідеалі щітки треба міняти щороку.

Запотівання

Добре, якщо в машині є вбудований електропідігрів лобового скла – його треба негайно активувати при перших ознаках запотівання. А ще краще увімкнути превентивно, з початком дощу.

Інші способи «розпотівання»:

  • Спеціальна кнопка на торпедо, яка одночасно спрямовує максимально можливий струмінь повітря на лобове скло разом з увімкненням кондиціонера;
  • Якщо такої кнопки немає, ці дії можна повторити вручну;
  • Перед поїздкою в дощ треба добре протопити салон, щоб скло прогрілося і не конденсувало на собі вологу;
  • Тримати одне або два бокові вікна (обов’язково одне переднє) відкритими на сантиметр-два. Навіть легкий потік повітря виганятиме з салону вологу і вона не осяде на скло;
  • Чисте зсередини, ретельно вимите миючим засобом скло менше потіє.

Зосередженість

Щоб краще сприймати обстановку навколо машини в умовах поганої видимості, водієві потрібно сконцентруватись. Тому попросіть пасажирів припинити розмови, вимкніть радіо та інші джерела шуму. Тиша в салоні також додаватиме можливість чути звуки з вулиці, а це може компенсувати, нехай навіть лише психологічно, нестачу візуальної інформації.

Швидкість

На меншій швидкості у вас буде змога побачити більше навколо себе, а також ви матимете більше часу на реакцію у випадку появи на дорозі перешкоди. І ще один плюс меншої швидкості в погану погоду – наслідки можливої пригоди будуть легшими. 

Освітлення

В негоду погано бачите обстановку на дорозі не лише ви, а й інші учасники дорожнього руху. Щоб полегшити колегам орієнтацію і завчасно показати їм себе, не забудьте увімкнути ближнє світло фар. Тим більше, що цього вимагають і Правила дорожнього руху. Якщо на додачу до дощу є туман, можна увімкнути і «протитуманки», але майте на увазі, що вдень освітлення дороги для вас вони особливо не поліпшать, а роль потужних «габаритів» непогано виконує ближнє світло основних фар. А от задній протитуманний ліхтар потрібен саме вдень – щоб вашу машину вчасно помітив той, хто доганяє вас ззаду. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт