У Києві затримано іноземця, якого у США розшукували за вбивство двох осіб

Він служив у ЗСУ

У Києві затримано громадянина Сполучених Штатів, якого правоохоронні органи США розшукують за підозрою у вчиненні низки злочинів у трьох штатах, зокрема, у вбивстві двох осіб у Флориді. Про це інформує Офіс Генерального прокурора.

Шевченківський районний суд м. Києва обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту до 14 липня 2024 року. Прокурори готуються розпочати процедуру передачі цієї особи компетентним органам Сполучених Штатів.  

У березні 2021 року Київський апеляційний суд залишив чинним рішення про екстрадицію цієї особи до США. Це рішення сторона захисту намагалася оскаржити в ЄСПЛ. 19 квітня 2021 року ЄСПЛ повідомив Уряд України, що, відповідно до правила 39, заявник не може бути екстрадований під час розгляду справи в Суді. 

 9 листопада 2023 року Європейський суд з прав людини постановив, що не знайшов порушень норм Європейської конвенції з прав людини у рішенні екстрадувати підозрюваного з України до США. 8 квітня 2024 року рішення ЄСПЛ набуло статусу остаточного.

Після оприлюднення рішення ЄСПЛ чоловік переховувався від українських органів правопорядку. 16 травня 2024 року співробітники Департаменту карного розшуку Національної поліції України затримали підозрюваного у Шевченківському районі столиці.

Підозрюваний двічі проходив військову службу в Україні: протягом 1,5 місяця у 2016 році та менш як 1 місяця — у 2022-му. З 16 березня по 29 квітня 2016 він проходив службу із випробувальним терміном як іноземний громадянин, однак за своїми морально-діловими якостями випробувальний термін не пройшов, у зв’язку з чим був звільнений з військової служби. За інформацією, наданою стороною захисту, підозрюваний також проходив службу за контрактом з 27 липня 2022 по 21 серпня 2022 року. Звільнився за власним бажанням.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також