У Золочівському замку відреагували на критику реставрації

Замок був пошкоджений, внаслідок ракетного удару

У Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького відреагували на звинувачення у неякісній реставрації Золочівського замку. Про це пише «Tvoemisto.tv».

Заступник директора Галереї Андрій Гулій повідомив, що фасад замку відновили у межах поточного ремонту, вікна замінили на дерев’яні, відповідно до правил реставрації об’єктів-пам’яток, а не на пластикові, а дах був замінений ще у 2004 році. 

«У пості є старенька фотографія, де надбрамний корпус накритий черепицею. Дах переробили, коли директоркою Галереї була донька Бориса Возницького Лариса Разінкова у 2013 році. Тоді його накрили металочерепицею, вікна ж залишили старі», — сказав він.

Нагадаємо, 14 червня над Золочевом збили ворожу російську ракету, внаслідок чого були понищені фасадна частина замку, вікна, дах надбрамного корпусу тощо.

У Львівській галереї мистецтв вирішили звернутися до Мінкульту, аби його відновити.

«Так, прийняли рішення відновити фасад. Маючи минулорічну науково-проєктну документацію, де все було описано, окультурили фасад, замінили вікна та дерев’яні з євробрусу, як це вимагається при реставрації. Це не пластик. Вапняно-піщаним розчином ми зробили фасадну частину, накрили та захистили виступи, щоби зберегти автентику», — скаав він. 

Вартість реставрації становить понад 1 млн грн — це кошти зі спеціального фонду бюджету, акумульовані в Галерею, а також допомога меценатів. 

Нагадаємо, у Золочівському замку ліквідовано наслідки ракетного удару.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт