Українська спортсменка не потисла руку білорусці та пояснила свою позицію

Це війна і спорт не поза політикою

Українська тенісистка Марта Костюк не стала тиснути руку білоруській гравчині Вікторії Азаренко після матчу на «US Open» у четвер, пише «УНН».

Марта Костюк чекала біля сітки з піднятою ракеткою, яку Азаренко вдарила ракеткою після перемоги з рахунком 6–2, 6–3.

Білорусь допомогла росії розпочати вторгнення в Україну в лютому, і Костюк сказала, що з того часу, як вона побачила жеребкування Відкритого чемпіонату США, вона думала, що їй, можливо, доведеться зіграти з Азаренко у другому раунді.

«Це досить особисте, — сказала Костюк. — Для мене це не був особистий матч, тому що це була конкретно Віка, але в цілому це був не просто звичайний матч, який я граю на турнірі».

На запитання про традиційне рукостискання, яке слідує за матчем, Костюк сказала: «Я просто не думаю, що це правильно за тих обставин, у яких я зараз перебуваю».

Азаренко сказала, що вже стикалася з такою ситуацією з українським гравцем, коли минулого місяця грала з Даяною Ястремською у Вашингтоні. «Що є, тобто. Я просто йду далі, — сказала Азаренко. — Я не можу нікого змусити потиснути мені руку. Це їхнє рішення».

Костюк сказала, що написала Азаренко за день до матчу для того, щоб повідомити, що рукостискання не буде. Азаренко відповіла у текстовому повідомленні, сказавши Костюк, що її більше немає на місці, тож Костюк відмовилася від теми, бо хотіла передати повідомлення особисто, пише видання.

Азаренко відповіла, що зв’язалася з усіма українськими гравцями, з якими мала відносини, у березні після вторгнення. Костюк не з їхнього числа, але Азаренко сказала, що все ж таки намагалася.

Костюк публічно розкритикувала ідею запрошення Азаренко на благодійний матч від «US Open» для збирання коштів на допомогу Україні, який відбувся 24 серпня. Після обурення з боку української тенісистки організатори не допустили білоруску до участі в заході. Про це пише «Tennis.com».

20-річна українка пояснила, чому категорично засудила участь представниці країни-агресорки у тенісному заході на підтримку України.

«Можливість участі Азаренко у заході перед «US Open» на підтримку України? Уявіть, що у часи Другої світової німець хоче виступити на заході, де збирають гроші для єврейського народу. Під час війни, а не після 70 років. Не думаю, що євреї це зрозуміли би», — каже Костюк

Також Марта зізналася, що раніше спілкувалася з гравцями із РБ та білорусі, проте тепер вони просто обходять її стороною, не висловлюючись публічно про повномасштабне вторгнення до України. 

«У мене були особисті стосунки з кількома російськими та білоруськими тенісистами, але вони тепер не підходять до мене. У деяких тенісисток з країн-окупанток є дуже великі фанатські бази з усіх куточків світу. У такі важкі часи вони мають велику базу шанувальників і не використовують її належним чином. Не поширюють меседж про те, що вони не підтримують вбивства, зґвалтування, геноцид, який відбувається, на кшталт: «Я цього не підтримую і ніколи не буду...»», — сказала Костюк.

Нагадаємо, раніше легкоатлетка Ярослава Магучіх потрапила в скандал через спільне фото з російською спортсменкою.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також