Увага батьки! Спецслужби Росії вербують українських дітей для скоєння злочинів (ФОТО)

Застосовують методи шантажу, а також пропонують гроші

фото: Суспільне

Служба безпеки задокументувала численні спроби спецслужб рф розхитати внутрішню обстановку в Україні через фейкові повідомлення про «мінування» інфраструктури в різних населених пунктах нашої держави.

Як повідомили у спецслужбі, з початку цього року отримано більше ніж 2 тис. анонімних погроз щодо підриву держустанов, шкіл, лікарень та інших місць масового скупчення людей.

Більшість інформації про псевдомінування надходила як інтернет-повідомлення з території рф, а також від українських «абонентів».

Встановлено, що для «розсилання» терористичних повідомлень російські спецслужби все частіше залучають неповнолітніх дітей.

Для вербування українських підлітків окупанти використовують заборонену соцмережу «Вконтакте», підконтрольні Телеграм-канали та ігрові інтернет-платформи.

На цих ресурсах представники спецслужб рф «знайомляться» з юними користувачами і пропонують їм співпрацю. Дуже часто для схилення дітей до підривної діяльності ворог застосовує методи шантажу та психологічних маніпуляцій, а також пропонує «легкі» гроші.

Перед відправленням повідомлень про фейкові мінування «анонімні терористи» отримують від своїх російських кураторів перелік «пріоритетних» об’єктів в Україні.

Для анонімності «листів» їхні автори надсилають їх з використанням спеціалізованого програмного забезпечення.

Однак, зловмисникам це не допомагає – Служба безпеки встановлює їхні особи, документує злочинну діяльність і притягує до відповідальності.

Так, у Черкасах викрито двох учнів старших класів місцевої школи, які у липні цього року повідомили про «мінування» обласної військової адміністрації та міського торговельного центру. Юнаки діяли за вказівкою представників фсб, які завербували обох школярів через підконтрольні рф Телеграм-канали.

Наразі за цим та іншими фактами тривають розслідування за ст. 259 ККУраїни (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності).

Санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі. Якщо зловмиснику не виповнилося 16 років, то за вчинений злочин відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють.

Читайте також: надійшло анонімне повідомлення про масове замінування у Львові.

«Служба безпеки закликає українців бути пильними і своєчасно повідомляти правоохоронців про спроби залучення до співпраці на користь ворога», наголошується у повідомленні.

 

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також