У найбільшому гірському озері України рівень води впав до історичного мінімуму (ФОТО)

Через засуху

ФОТО: Озеро Синевир

Через засуху рівень води в найбільшому гірському озері України Синевир впав до історичного мінімуму.

Про це, 29 серпня, повідомляє “Укрінформ”, з посиланням на місцевого гіда Віталія Диблюка.

Цьогоріч зафіксували історичний мінімум зміління озера Синевир. Це найбільше гірське озеро в Україні.

“Причиною стало те, що у високогір’ї Карпат та на всьому Закарпатті протягом весни та літа цього року була тривала засуха, довго не було дощу”, — розповів Віталій Диблюк.

Він додав, що на Синевирському острівці є позначка, яка ілюструє рекордний мінімум, до якого опускався рівень води у водоймі. Ця позначка була зафіксована влітку 2005 року.

“Але не переживайте, Синевир не пересохне, тому що він постійно живиться трьома струмочками з гір, які ніколи не пересихають і не перемерзають”, — зазначив Диблюк.

Гід зауважив, що залежно від погодних умов, рівень води Синевира коливається: ранньої весни спостерігається приплив води до озера через танення снігів у горах, а другий прилив води фіксують восени, коли задощить.

Фото: «Укрінформ»

“Тому Синевир по висотах рівня води може “стрибати” 5–7 метрів вверх-вниз. Своєрідним індикатором вимірювання висот є острівець посередині озера, який має свою стабільну висоту, бо це вершина хребта, затопленого під час зсуву та утворення озера. Тому від його висоти заміряють мінімум та максимум рівня води в озері. Цьогоріч він найменший за всю фіксовану історію озера”, — сказав Диблюк.

Водночас, за його словами, Синевир стане повноводнішим уже незабаром.

“У нас уже почалися грозові дощі, це додає води в екосистемі. А восени озеро стане більшим за рахунок сезонних дощів”, — наголосив він.

Нагадаємо, недавно на Львівщині з озера дістали тіло потопельника.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також