В Україні заборонили сексизм у рекламі

8шщл98щ
8шщл98щ



Сьогодні Верховна рада України у другому читанні прийняла законопроект № 3427 про протидію дискримінації за ознаками статі в рекламі. Відповідне рішення підтримали 307 народних депутатів.




Про це з посиланням на трансляцію пленарного засідання повідомляє «РБК-Україна».

У законі також прописані штрафи за дискримінаційну рекламу.




У пояснювальній записці йдеться, що щорічно в Державну службу з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів та в офіс омбудсмена надходить понад 500 скарг на сексизм у рекламі. Тільки в 2019 році рекламодавці заплатили понад 2 млн гривень мільйонів гривень штрафів за поширення дискримінаційної реклами.

Така реклама містить твердження та/або зображення про інтелектуальний, фізичний, соціальний чи інший вид переваги однієї статі над іншою. Або ж містить твердження про стереотипність ролі чоловіка і жінки, або принижує гідність людини за ознакою статі.

Заборонено демонструвати насильство за ознакою статі, зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкта з метою залучення уваги споживача та/або натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні відносини, які не мають прямого відношення до рекламованого продукту або способу його споживання.

Якщо вартість реклами не вдається встановити, то рекламодавця можуть оштрафувати до 1700 грн. Публічне спростування дискримінаційної реклами може відбуватися добровільно або за рішенням суду. Закон вступить у силу за три місяці після його опублікування.

varta1.com.ua: Новини