Вплинуть шість факторів: цього тижня очікуються зміни курсу долара

За зловами банкіра, невеликі коливання курсу долара допустимі для країни в стані війни

ФОТО: ілюстративне

Курс долара в Україні підросте на тижні з 14 по 20 листопада на тлі прискорення інфляції. Проте зміни не будуть раптовими, і вартість долара залишиться в межах 41 грн (порівняно з 40,6 минулого тижня). Крім того, на користь стабільності гривні грає ціла низка факторів, вони компенсуватимуть «інфляційне» подорожчання долара.

Про це у коментарі «OBOZREVATEL» розповів директор департаменту казначейства «Cominbank» Герман Марченко. За його словами, невеликі коливання курсу долара допустимі для країни в стані війни. А на руку українській валюті грають одразу шість чинників:

  • зниження ажіотажного попиту на готівковий долар та зменшення розриву між попитом та пропозицією до 20 %;
  • ефективність депозитних програм з придбання безготівкового долара за курсом комерційних банків (37–38 грн/дол.) з подальшим їх розміщенням на депозитах;
  • своєчасне ухвалення бюджету на 2023 рік, у якому знижено інфляційний прогноз, а очікуваний курс не повинен перетнути позначку 45 грн;
  • успіхи ЗСУ — поступове звільнення правобережжя Херсонської області та просування на інших ділянках фронту;
  • очікуваний саміт «Великої двадцятки», на якому одним із питань стане різнобічна допомога Україні.

«Спрацює механізм інерції ринку: зміни не будуть раптовими. Саме тому протягом наступного тижня «маятник» курсу перебуватиме в межах 39,5–41 грн/дол., що принципово не відрізнятиметься від ситуації двох останніх тижнів і цілком допустимо для країни у стані війни.

Нагадаємо, фінансовий експерт назвав причини зміцнення гривні.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк