З бойової бригади – на службу в ТЦК. Історія офіцера відділу логістики Львівського ОТЦК та СП Роксолани Салати

У цивільному житті Роксолана Салата працювала в приватній фірмі менеджеркою з продажів. Однак мала чимало знайомих військових, які розповідали про позитивний досвід служби в Збройних силах України. Про це повідомила Служба зв’язків з громадськістю Львівського ОТЦК та СП. 

Роксолана згадала, що під час навчання проходила військову кафедру. А також, що їй подобається дисциплінованість, порядок і військова форма. Тож вирішила підписати контракт із ЗСУ. В середині лютого 2022 року всі документи були готові.

Дівчина приступила до виконання службових обов’язків усього за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Сьогодні Роксолана служить у Львівському обласному територіальному центрі комплектації та соціальної підтримки.

«Може виглядати ніби мені дуже не пощастило, бо за кілька днів після мого підписання контракту з ЗСУ почалася повномасштабна війна. Але я так не вважаю. І зовсім не шкодую про своє рішення. В армії я зустріла чудових, вмотивованих людей, яких вважаю прикладами честі й гідності», - говорить дівчина.

Повномасштабну війну Роксолана зустріла на посаді офіцера логістики відділу забезпечення у 103 бригаді ТРО. У квітні 2022 року її батальйон виїхав на схід країни для участі в бойових діях. Роксолана залишилася в пункті постійної дислокації. Крім своїх обов’язків, що стосувалися логістики, дівчина також спілкувалася телефоном з родинами загиблих і зниклих безвісти українських воїнів.

Часто крім отримання інформації про порядок оформлення різних документів люди хотіли виговоритися. Це була емоційно виснажлива праця. Та дівчина розуміла важливість цієї роботи, тож виконувала її впродовж року. До своїх побратимів і посестер приєдналася влітку 2023 року. Спочатку на Запорізькому напрямку, потім на Харківському, поблизу Куп’янська.

«Я захоплена запалом тих людей, яких там зустріла. Хлопці і дівчата відчайдушно прагнуть перемоги і все для цього роблять. Це справжні герої. Але сьогодні, після вже майже двох років війни, вони виснажені і тримаються, часто, з останніх сил. Коли я поверталася у Львів, мала не зовсім позитивні відчуття. Більшість людей, яких бачила, живуть спокійним життям, не переймаючись війною. Я розумію, що всі повинні продовжувати жити, мають дітей і сім’ї. Але кожен мусить намагатися внести максимальний вклад у справу. Інакше перемоги у війні не буде», - вважає Роксолана.

Дівчина каже, що сьогодні в ЗСУ, від солдатів до офіцерських звань, можна знайти застосування своїм цивільним знанням. Затребувані не лише професії водіїв, слюсарів чи механіків. Збройні сили України потребують фахівців з аналітичними й організаційними вміннями.

І додає: «За останні роки українські збройні сили дуже змінилися. Ніяких кепкувань щодо мене, як жінки в армії, не було. Впродовж усієї своєї служби я відчувала лише хороше ставлення. Як від побратимів і посестер, так і від командирського складу. Жодного разу не була цим розчарована».

Сьогодні в ЗСУ особливо цінують взаємопідтримку і взаємодопомогу. За час служби дівчина зустріла багатьох людей, знайомством з якими пишається.

Згадує: «Я подружилася з жінкою, яка поїхала в зону бойових дій за своїм чоловіком. Це вартує захоплення, бо не кожна дружина на таке погодиться. Я бачила, як це підтримує її чоловіка і скільки додає йому наснаги. Для мене це означає, що справжнє, щире і вірне кохання існує».

Восени 2023 року Роксолана перевелася на службу у Львівський ОТЦК та СП у відділ логістики. Вважає роботу територіальних центрів комплектації важливою, без якої перемоги у війні не буде.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт