Мешканець Львівщини ледь не помер через хворі зуби

Чоловік був у критичному стані

44-річного мешканця Червонограда Василя привезли у критичному стані до Львівської обласної клінічної лікарні, з низьким тиском, гемоглобіном, задишкою, з серцевою і нирковою недостатністю. Про це пише «Захід.нет».

Важкі зміни в його організмі спровокувала інфекція, яка потрапила в організм через хворі зуби.

Через місяць після операції на серці чоловік може вставати, ходити і спілкуватися.

Василь раніше ніколи не скаржився ні на серце, ні на нирки. Проблеми почалися після того, як він видалив гнилі корені зубів, з якими ходив доволі довго.

«Спершу піднялася температура, але я не йшов до лікарів, збивав її таблетками. Це було наприкінці червня. Температура трималася десь тиждень, а потім впала і ніби все нормалізувалося. Та згодом піднялася знову. І я також не відразу звернувся до лікарів, але коли почали набрякати ноги, кровити, з’явилася задишка, тоді вже пішов до лікарні», — сказав чоловік.

Хворі зуби доволі часто є причиною інфекції на аортальному клапані.

У лікарні Червонограда його обстежили і виявили інфекційний ендокардит. Інфекція уразила аортальний клапан і повністю роз’їла його, що спровокувало важку серцеву недостатність.

Чоловік понад місяць лікувався у місцевій лікарні, але йому краще не ставало. За тиждень стан Василя різко погіршився

До Львова з Червонограда його привезли у критичному стані. Спершу медики вважали, що операція на серці вже не знадобиться, бо чоловік через декілька годин помре. 

У пацієнта інфекція вразила і нирки, вони перестали працювати. Тіло Василя набрякло і на ньому з’явився висип, ноги нагадували суцільну рану, шкіра тріскала і з ран витікала кровава рідина. 

Лікуюча лікарка Ірина Бодак відразу скерувала пацієнта на діаліз, йому зробили переливання крові, призначили потужну антибактеріальну терапію, підібрали відповідне лікування серцевої недостатності тощо.

За дев’ять днів стан хворого значно поліпшився. 

Василя прооперували 1 вересня. Уражений аортальний клапана висікли і на його місце вшили механічний аортальний протез.

«Операція із заміни клапана тривала трохи довше, ніж зазвичай, бо ми мусили під час оперативного втручання проводити пацієнту пряме переливання крові. У нього був дуже низький гемоглобін, важка анемія, не працювали нирки, але попри те, операція пройшла добре», — сказав професор Любомир Кулик.

«Лікарі сказали, що син у реанімації буде, мабуть, три дні. Тож я ходжу під дверима, щоб хоч глянути, як він там, аж тут через добу мені кажуть, що Василя переводять у палату. Дуже швидко він прийшов до себе», — сказала мати Василя.

Після операції чоловік ще тривалий час температурив, нирки й далі не працювали. Але через два тижні лікування ситуація змінилася на краще.

«Гляньте, ноги в нормі, нема набряків, судини не кровоточать. Задишки нема, я нормально дихаю, ходжу. Уже тиждень, як не ходжу на діаліз, нирки поволі прийшли в норму. Здаю контрольні аналізи, роблю ЕХО-серця і додому», — сказав Василь.

Нагадаємо, львівський стоматолог вкрав кошти зі скриньки для пожертв у сільській церкві.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт