Успішний політ літаком: необхідні документи, час та орієнтування на летовищі

DSC_0045_03
DSC_0045_03

Перед тим як їхати в аеропорт, переконайтесь, що ви маєте всі необхідні документи!


  • Паспорт, вказаний у бронюванні.

  • Пакет інших документів (негативний тест на Covid-19, авіаквитки, страхівка).

  • Дітям: свідоцтво про народження або закордонний паспорт. Нагадаємо, що дитина (до 16 років), якщо летить одна, повинна бути з супроводом.

  • Якщо дитина подорожує без одного з батьків, то повинен бути нотаріальний дозвіл.

  • Вагітним: якщо живіт вже помітний, можуть вимагати довідку від лікаря.


Якщо у вас є цей перелік документів, то можна сміливо їхати в аеропорт.

Ось ви біля будівлі терміналу. А що далі? Куди йти? Щоб потрапити в термінал, вам необхідно показати ваш паспорт та квиток на рейс службі авіаційної безпеки, представники якої також виміряють температуру та підкажуть куди рухатися далі або іншу інформацію. Після того як ви опинетесь в середині терміналу, ви одразу побачите велике табло з актуальним графіком руху літаків. І перше, що вам потрібно зробити- це подивитися на це табло, та знайти свій рейс, щоб переконатися, чи не затримався він, чи можливо відбулась відміна. Якщо ж все добре і ваш рейс за розкладом, то слід чекати початку реєстрації (час початку реєстрації визначається авіакомпанією, тому ознайомтесь з правилами авіакомпанії перед вильотом).

На табло будуть показані стійки реєстрацій на ваш рейс. Ви повинні знайти ці стійки та стати в чергу.

Поки ситуація з гострою респіраторною хворобою Covid-19 суттєво не змінюється, дотримуйтесь санітарно-гігієнічних вимог та дистанції.

Коли до вас дійшла черга, перше, що вам необхідно зробити - це надати ваш паспорт та необхідні документи для перетину кордону агенту з реєстрації та якщо це необхідно (в залежності від країни прибуття) негативний тест на Covid-19.

Наступне — здати багаж. Слідкуйте за габаритами та нормами розмірів валізи та ручної поклажі, оскільки в кожної авіакомпанії є свої вимоги та правила щодо перевезення багажу.

Також переконайтесь, що у вашому багажі та ручній поклажі немає заборонених для перевезення предметів. Після реєстрації вашого багажу, перевірять вашу ручну поклажу та наклеюють на неї спеціальну бірку.

Після цього, коли вам дадуть «Посадковий талон», — можна іти на контроль авіаційної безпеки та паспортний контроль, що знаходяться на другому поверсі. На контролі авіаційної безпеки необхідно пред’явити паспорт та посадковий талон, зняти всі металеві речі з себе, викласти всі електронні пристрої (телефони, годинники і т. п.) у спеціальний контейнер та перейти рапіскан.

Згодом після контролю необхідно стати в чергу до паспортного контролю та підготувати паспорти. Якщо летите з дитиною без одного з батьків, то дозвіл подати слід тут.

Якщо ви все пройшли, то потрапите у зал очікування, де буде і «Duty Free». Радимо не вживати багато алкоголю перед вильотом, адже ваш стан здоров'я при злеті може значно погіршитися. Тепер залишилося чекати вашого часу вильоту та насолоджуватись моментом і літаками, що стоять на пероні.

Якщо ви при оголошенні почули номер свого рейсу, потрібно шукати гейт, тобто «вихід на посадку», щоб потрапити у літак. Він буде написаний на посадковому талоні та на табло. І ось ви вже заходите у літак, і бачите бортпровідників, які з вами вітаються. Подивіться на посадковому талоні, яке у вас місце та знайдіть його. Вдалося? Вітаємо — ви пройшли всі процедури! Тепер отримайте задоволення від польоту та пам’ятайте, що літак безпечно злетить та безпечно приземлиться! Гарного польоту!



Автори: Юрій Танчин та Олександр Рог

varta1.com.ua: Новини