У Яворові невідомі розбили пам'ятну таблицю на наріжному камені короля Яна ІІІ Собеського

dsc02728
dsc02728

У Яворові невідомі зруйнували памятну таблицю на наріжному камені короля Яна ІІІ Собеського. Про це кореспондентам Варта1 стало відомо з власних джерел.


У ночі в період часу з 23.00 год. 20.02.2018 року по 09.00 год. 21.02.2018 р. невідома група осіб розбила памятну таблицю з надписом з надписом «Тут буде споруджено пам»ятник королю Яну 3 Собеському, старості м.Яворів, командувачу польсько-українських сил, які здолали турків під Віднем", яка була встановлена на наріжному камені та освячена за участі місцевого духовенства 11 вересня 2015 року.


Дана таблиця була прикріплена до каменя в 2014 році в м.Яворів по вул.Львівська, 12 і не являє собою культурно-історичної цінності.


На даний момент триває слідство.



Довідка та фото IA ZIK.


За історичною довідкою, 21 травня 1674 року Ян Собеський став королем Польщі та взяв титул Ян ІІІ. Великі урочистості відбулися в Яворові 15 червня 1678 року з нагоди хрещення в місцевому парафіяльному костелі королевича Олександра. Сьогодні у храмі знаходиться свідок цих подій – образ св. Анни, відреставрований краківськими майстрами і повернений костелу св. ап. Петра і Павла як історична цінність.


У 1683 році король Ян ІІІ зі своїм військом, в якому було й 5 тис. козаків, розгромив турків під мурами Відня. Після блискучої перемоги він відпочивав у Яворові, де й приймав вітання всіх християнських монархів.


У 1684 році численні посли зібралися в Яворові. Історики оповідають, що однієї лише шляхти прибуло більше півтисячі. Усі найкращі доми в місті зайняли гості, щедро оплачуючи за проживання; і кілька тижнів здавалося, що столицю Польщі перенесли з Варшави в Яворів. 6 липня було дано грандіозний бенкет, який увічнив на олійному полотні італійський художник, прізвища котрого не знаємо. Після Віденської перемоги Яворів подарував Яну ІІІ плуг, борону і 6 сивих волів та влаштував грандіозне весілля, де королева танцювала з війтом, а король зі старостиною, дружиною коваля.


«Весілля в Яворові» відтворив на полотні Шлегель, а картина довший час прикрашала Ратушу у Львові.

varta1.com.ua: Новини