Сьогодні українці святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці

1
1

Благовіщення вважають святом весни і загального благоденства в природі.



Сьогодні українці відзначають одне з 12 головних церковних свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці.


Перші відомості про Благовіщення відносяться до 560 року, коли імператор Юстиніан вказав дату його святкування - 25 березня (7 квітня за новим стилем). Католики святкують Благовіщення 25 березня.


Архангел Гавриїл був посланий Богом в місто Назарет до Пресвятої Діви Марії і повідомив, що Господь обрав її бути Матір'ю Божою. Ангел з'явився в будинок праведного Іосифа, коли Марія читала Священне Писання, і сказав: «Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами». Далі ангел повідомив, що Марія народить сина і має назвати його Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня і хай буде так, як хоче Бог.


Свято Благовіщення одне із найбільших весняних свят. Слово «Благовіщення» означає добру, радісну звістку про те, що почалось звільнення роду людського від гріха і вічної смерті. В церкві в цей день святять проскури, а господарі в Україні випускають із хлівів тварин, щоб чули  весну.


Цього дня було заведено відпускати птахів на волю. Ця традиція символізує звільнення душі від гріхів і святість помислів у таке світле свято. Благовіщення вважають святом весни і загального благоденства в природі.


Зі святом пов'язано багато народних прикмет: цього дня не можна виконувати будь-яку домашню роботу. Навіть «птах гнізда не в'є цього дня» - казали українці. Вважається, що на Благовіщення і Великдень в пеклі не мучать грішників.

varta1.com.ua: Новини