Аліменти визнали власністю дитини та збільшили їх мінімальний розмір

Аліменти визнали власністю дитини та збільшили їх мінімальний розмір

17 травня Верховна Рада України прийняла законопроект «Про покращення захисту права дитини на належне утримання». Про це повідомляє Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

"Ми, разом з Асоціація адвокатів України (ААУ) / Ukrainian Advocates' Association (UAA) дуже довго працювали над цим законопроектом і, нарешті, рішення прийнято!  Чекаємо на підпис Президента України. Я дуже вдячний Асоціації адвокатів України за їх небайдужу позицію до долі наших дітей та за усвідомлення своєї соціальної відповідальності!", зазначив Микола Кулеба.

Нововведеннями даного Закону є те, що відтепер аліменти є власністю дитини, на яку їх виплачують; збільшено мінімальний розмір аліментів на дитину з 30% до 50% прожиткового мінімуму; запроваджено відповідальність за несплату додаткових витрат на дитину; з'явилась можливість врахування прихованих доходів платника аліментів при їх стягненні в судовому порядку; спрощено процедуру стягнення аліментів та перенесено тягар судової «тяганини» з одержувача аліментів на їх платника (тепер не одержувач аліментів повинен буде ходити в суд, щоб отримати аліменти, а навпаки – суд буде стягувати аліменти у спрощеному порядку, а якщо платник не погодиться з присудженим розміром, тоді він буде ходити в суд і доводити свою позицію); удосконалено законодавство у частині зміни способів стягнення аліментів та їх індексації, тощо.