Аналітики відповіли, від чого залежатиме кульмінація українського контрнаступу (КАРТА)

Що зараз відбувається на фронті

Аналітики відповіли, від чого залежатиме кульмінація українського контрнаступу (КАРТА)

Зараз ISW готова оцінити, що українські сили прорвали російські польові укріплення на захід від Вербового на заході Запорізької області. Ці укріплення є не кінцевою оборонною смугою глибокої оборони росії в західній Запорізькій області, а скоріше певною серією найкраще підготовлених польових укріплень, розташованих у вигляді частини майже безперервного поясу протитанкового рову, зубів дракона та бойові позиції приблизно в 1,7 - 3,5 км на захід від Вербового. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни за 23 вересня

Як заявив в інтерв'ю  CNN  заявив командувач Таврійського угруповання військ ЗСУ бригадний генерал Олександр Тарнавський, українські війська здійснили «прорив» на лівому фланзі під Вербовим і що українські війська продовжують наступ. На кадрах бойових дій, опублікованих 22 вересня, видно знищені українські протимінно-захищені протимінні засоби (MRAP) і БМП-2, які діють трохи за лінією окопів на російських бойових позиціях поблизу Вербового, що вказує на продовження прогресу України в розгортанні більшої кількості важкої техніки за межами російського триєдиного поясу протидії. автомобільний рів, зуби дракона та бойові позиції. 

Супутникові знімки, доступні в продажу, свідчать про те, що за останні 96 годин українські війська наблизили важку техніку до Вербового відповідно до заяви Тарнавського. 

The Wall Street Journal 21 вересня повідомили, що українські сили здійснили «обмежений прорив» на захід від Вербового з посиланням на неназваного офіцера українських Десантно-штурмових військ .

Українські сили не подолали всі підготовлені російські оборонні позиції біля Вербового. Швидкість просування українських військ у районі прориву залишається неясною. Російські війська, ймовірно, все ще контролюють сегменти довгої траншеї російських бойових позицій між Роботиним (10 км на південь від Оріхова) та Вербовим, особливо поблизу тактичної висоти на півдні. 

Повідомляється, що російські сили встановили підготовлені бойові позиції майже в кожному лісі, через який українська піхота повільно та систематично пробивається. Російські війська мають більше польових укріплень за Вербовим; на північ від Очеретуватого (26 км на південний схід від Оріхова), наприклад, є більше протитанкових окопів і бойових позицій. Однак неясно, наскільки ці посади укомплектовані.

Українські війська поглиблюють своє проникнення в Запорізьку область і штурмують Новопрокопівку – прифронтове село за 1,5 км на південь від Роботиного.  

На відео з геолокацією, опублікованому 23 вересня, видно, як елементи російського 70-го полку (42-а мотострілецька дивізія, 58-а загальновійськова армія, Південний військовий округ) влаштовують засідку та вбивають двох українських піхотинців на північно-східній околиці Новопрокопівки, що вказує на те, що українські сили, ймовірно, очистили російські позиції між Роботине та Новопрокопівка.

 Кілька російських джерел повідомили, що 22 вересня російські війська відбили українську атаку на північну Новопрокопівку. Це перша підтверджена українська наземна атака в безпосередній близькості від Новопрокопівки.

Українські військові заявили, що український контрнаступ продовжиться взимку. Тарнавський сказав  CNN  , що він очікує значного українського прориву після того, як українські сили досягнуть Токмака (великого опорного пункту рф в західному Запоріжжі), і що важливо, щоб українські сили не втратили ініціативу, яку вони зараз утримують.[9] Тарнавський також заявив, що українські операції триватимуть упродовж зими, оскільки українські війська здебільшого просуваються пішки без техніки, і тому негода не матиме значного негативного впливу на український контрнаступ. Начальник Головного управління військової розвідки (ГУР) України генерал-лейтенант Кирило Буданов в інтерв'ю виданню дав аналогічну оцінку щодо продовження української зимової операції. The War Zone  опубліковано 22 вересня.

Раніше ISW оцінювало, що, хоча сезонна погода може уповільнити рух землі та затруднити матеріально-технічне забезпечення, це не призведе до остаточного припинення українських контрнаступальних операцій.

«Кульмінація українського контрнаступу, швидше за все, залежатиме від російсько-українського балансу сил, а також від західної допомоги Україні», - додають аналітику у звіті.

Читайте також: Генерал Тарнавський назвав ціль-мінімум контрнаступу ЗСУ на півдні

У звіті також повідомляється, що начальник Головного управління військової розвідки України (ГУР) генерал-лейтенант Кирило Буданов в інтерв’ю 22 вересня заявив, що українські сили досягли своєї мети – стиснути російські війська в Бахмуті та запобігти їх перекиданню в інші райони театру бойових дій, наприклад на південь України

війна в Україніситуація на фронтіАмериканський інститут вивчення війниISW