«Ашан» бреше: працівники для окупантів самостійно наклеювали наліпки «гуманітарна допомога»

Працівники знали, що допомога йде російським військовим

«Ашан» бреше: працівники для окупантів самостійно наклеювали наліпки «гуманітарна допомога»

Російський «Ашан» знав про постачання його товарів військовим РФ і намагався приховати це, оформлюючи замовлення на 10 приватних компаній у Санкт-Петербурзі
Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider і Le Monde.

Французьке керівництво мережі «Ашан» заперечувало свою участь у постачанні товарів російським військовим. Водночас воно визнає та стверджує, що березневе замовлення 2022 року, яке згадували у розслідуванні, було зроблено міськрадою Санкт-Петербурга і в ньому не було жодних товарів, «які б навели на думку про конкретного отримувача».

У розслідуванні стверджують, що всі заяви «Ашану» є «відвертою і свідомою брехнею, яку легко спростувати чисельними документами, фотографіями та свідченнями працівників, які надали під запис».

The Insider і Le Monde наводять документ, у якому видно, що замовлення за березень 2022 року був оформлений на десять приватних компаній, які формально не належать владі Санкт-Петербурга. Ці компанії відбирало московське керівництво «Ашану», а при отриманні замовлення за всі компанії розписувалася Є. А. Сафронова. У такий спосіб, компанія намагалася приховати постачання товарів для міноборони РФ.

Працівники та менеджери «Ашану» на території магазинів самостійно наклеювали на коробки з бритвами та цигарками бирки «гуманітарна допомога». Щонайменше два працівники «Ашану» під запис підтвердили для редакції The Insider, що вони знали, що допомога йде російським військовим. Також про це заявили чиновники з мерії Санкт-Петербурга.

Підтвердженням свідомого постачання товарів армії РФ є фотографії волонтерів, які збирали допомогу для військових у різних містах. Прикметно, що на фотографіях видно, як волонтери тиснуть руки «регіональним працівникам »Ашану«, вдягнутим у фірмовий одяг »Ашану« і на фоні »Ашану".

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення російська “дочка” французького “Ашану” постачав товари російським військовим на окупованих українських територіях під виглядом гуманітарної допомоги цивільним, а також допомагав військкоматам набирати мобілізованих. Згодом, «Ашан» відреагував на звинувачення у постачанні товарів російським окупантам.

війнаРФРосіяскандалновини світуАшандопомога окупантам