Чого очікувати українцям від офіційного курсу долара: яким він буде до кінця цього року

Що кажуть в НБУ

Чого очікувати українцям від офіційного курсу долара: яким він буде до кінця цього року

Нацбанк триматиме курс української валюти на зафіксованому рівні 36,56 грн/долар ще, принаймні, півроку. Повернення ж до плаваючого курсоутворення може уможливитись лише навесні 2024 року. Про це йдеться у прогнозі інвестиційної компанії ICU.

Там уточнили: за очікуваннями її аналітиків, «НБУ буде готовий перейти до зміни режиму курсоутворення лише наприкінці І кварталу 2024 року». Тобто, орієнтовно, у березні.

«Тож як мінімум до кінця цього року офіційний курс залишиться на поточному рівні», – спрогнозували аналітики.

Водночас, наголошується, НБУ вже стає дедалі більш схильним до впровадження певної гнучкості у курсоутворенні. Робиться ж це, пояснюється, задля зниження зовнішніх дисбалансів за допомогою ринкових сил.

Що кажуть у Національному банку

У самому ж НБУ раніше заявили, що можуть скасувати фіксований курс долара ще до закінчення війни. Однак для цього потрібне виконання низки умов.

Як пояснив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук, йдеться про керовану ситуацію на валютному ринку. А також:

«Протягом останніх місяців маємо суттєвий прогрес за всіма цими напрямами. Ситуація вирівнюється і є надія, що закінчення війни чекати не доведеться. Можливо, умови для переходу до гнучкого курсоутворення виникнуть і раніше. Але поки що нічого конкретно не обіцяємо», – сказав Ніколайчук.

ЄВРОдоларкурс валютНБУпрогнозекономікаофіційний курс