Екологи вказують на кліматичну катастрофу через витік з «Північного потоку»

Наслідки «дістануться» всім....

Екологи вказують на кліматичну катастрофу через витік з «Північного потоку»

У Балтійському морі 700-метрова калюжа вируючої води, що утворилася внаслідок розриву на газопроводі «Північний потік», вказує на кліматичну катастрофу. Про це повідомляє «Bloomberg».

Так, Федеральне агентство з охорони навколишнього середовища Німеччини (FEA) заявило, що його розрахунок кількості викинутого метану заснований на ймовірному стані заповнення труб та інформації про обсяг газу з двох трубопроводів.

На трубопроводах немає механізмів стримування, тому весь вміст труб, ймовірно, витікає.

До Німеччини, внаслідок витоку в атмосферу потрапило приблизно 300 тисяч тонн метану — це один з найпотужніших парникових газів. Кількість газу матиме приблизно такий самий вплив на клімат протягом 20-річного періоду, як і щорічні викиди приблизно 5,48 мільйона автомобілів у США. Метан має в 84 рази більшу зігрівальну здатність, ніж вуглекислий газ, протягом перших 20 років перебування в атмосфері, але після цього швидко розкладається.

На заході в Європейському парламенті ввечері 27 вересня законодавці, учені та екологи обговорили, як виміряти масштаб витоку, але були єдині в одному — це екологічна катастрофа.

Також Німеччина заявила, що виток з «Північного потоку» еквівалентний орієнтовно 1 % від загального річного обсягу викидів у країні.

«Найпрямішим впливом цих витоків газу на клімат є додаткова порція потужного парникового газу метану. Втім, це крихітна бульбашка в океані проти величезної кількості так званого летючого метану, що викидається щодня в усьому світі через видобуток вугілля та нафти», — сказав Дейв Рей, виконавчий директор Единбурзького інституту зміни клімату.

Найбільший відомий викид метану в США стався 2015 року на газосховищі в каньйоні Алісо (Лос-Анджелес), де за кілька місяців було викинуто понад 97 тисяч тонн метану. Для порівняння: витік газу з «Північного потоку» міг тривати протягом кількох годин.

Так, 26 вересня, ЗМІ повідомили про НП на газопроводі «Північний потік-2». За даними журналістів, на одній із ліній об’єкту було зафіксовано різке зниження тиску.

Відео як це виглядало (взято з «Telegram»-каналу Ігора Зінкевича):

Слідом за «Північним потоком–2» на ще одному російському газопроводі сталася НП. На обох нитках «Північного потоку–1» також зафіксували зниження тиску. Після аварій на російських газопроводах Данія поінформувала про забруднення газом Балтійського моря.

Влада Німеччини не виключає, що аварії на «Північних потоках» могли статися в результаті спланованих диверсій.

Швеція повідомила про четвертий витік газу з газопроводів «Північний потік» та «Північний потік–2». Судна берегової охорони перебувають поряд із місцем витоку, триває розслідування

Також Данське енергетичне агентство вважає витоки газу результатом навмисних дій.

Північний потік витік газу наслідки для клімату