Економісти повідомили чи є причини для паніки щодо курсу валют

Ситуація на краще має змінитися вже на початку літа

Економісти повідомили чи є причини для паніки щодо курсу валют

Вчора, 21 травня, Національний банк скасовував обмеження на встановлення курсу, при цьому офіційний курс гривні до долара залишив фіксованим. Про це пише ТСН.

Економіст, член Ради Нацбанку України Василь Фурман зауважив, що зафіксований від початку війни курс зовсім не означав, що валюту можна було купити за тією ціною. У банках її просто не було. А на чорному ринку ціна гойдалася вгору-вниз від 24 лютого. 

Банки тепер зможуть продавати валюту клієнтам, так само як і обмінники.

Банки вже можуть офіційно купувати і продавати валюту за ринковими цінами, але сьогодні вони ще не працюють.

З понеділка, українці зможуть побачити реальні ціни на іноземні купюри.

Фурман вважає, що фундаментальних причин для послаблення гривні немає. З великою імовірністю гривня також може і посилитися через деякий період часу.

«Ціна за іноземну валюту росте через її дефіцит. Ми не отримуємо долари та євро від торгівлі, бо наші порти заблоковані, а наземним шляхом обсяги продажу значно менші, готівка також перестала надходити і від наших заробітчан, бо чоловікам закордон - зась. Вирівняти курс, як раніше, держава наразі не може», - пояснив економіст.

Голова асоціації українських банків Андрій Дубас повідомив, що Національний банк зараз не може виходити, як в довоєнний час, і гасити ці настрої інтервенціями, тобто продажем валюти з золотовалютних резервів. Таким чином стабілізується курс, потім банк може їх викупити і повернути кошти в резерв.

У Нацбанку повідомили, що причин для паніки немає і ситуація має змінитися вже на початку літа, як тільки Захід почне перераховувати Україні допомогу. 

ЄВРОдоларикурс валюткурс гривніНБУНацбанкекономікагривні