рф готується до ударів: скільки «Калібрів» змогла накопичити країна-агресор

Можливе активне застосування «Калібрів»

рф готується до ударів: скільки «Калібрів» змогла накопичити країна-агресор

Про це йдеться у матеріалі Defense Express, ця заява Буданова може виглядати дещо дисонуючою на тлі того, що раніше питання про можливе застосування «Калібрів» для ударів по України не стояло на порядку денному. Ну і також – на тлі коментарів про те, що майже всі ракетоносії російські окупанти перевели із Севастополя в Новоросійськ, і там начебто нема технічної можливості завантажувати крилаті ракети на фрегати, корвети та підводні човни.

На цьому тлі логічно виникає питання про те, а яку ж кількість «Калібрів» могли до цього моменту накопичити російські загарбники. Щоб знайти відповідь на це питання, можемо опертись на дані про кількість ракет в РФ станом на листопад 2023 рок

Тоді представник ГУР Вадим Скібіцький заявляв, що на листопад минулого року росіяни мали накопичений запас в 165 «Калібрів». Якщо ж враховувати відомі на той момент дані, то темп виробництва «Калібрів» міг коливатись від 20 до 35 одиниць на місяць.

Отже, за чотири місяці запас КР цього типу у ворога міг вирости в діапазоні від +80 одиниць до + 120 одиниць, або ж до діапазону від 245 одиниць до 285 одиниць.

Для порівняння, чисто щоб проілюструвати тенденцію – станом на той же листопад 2023 року російські загарбники мали в запасі лише 160 крилатих ракет повітряного базування типів Х-101/555/55, тобто уже тут «на старті» кількість КР повітряного базування виявилась дещо меншою, аніж кількість «Калібрів».

Видання також зауважує, що варто врахувати й наступний момент – якщо опиратись на офіційні звіти Повітряних Сил, то в проміжок з 21 по 31 березня 2024 року російські загарбники відстріляли по Україні загалом 133 крилаті ракети повітряного базування Х-101/555/55.

Читайте також: Міненерго прокоментувало, чи є дефіцит енергоспоживання та чи будуть відключення світла

«На цьому тлі логічною виглядає оцінка, що по мірі вичерпання наявного запасу крилатих ракет повітряного базування росіяни можуть »розпакувати« запас »Калібрів«. Але водночас, і на ті ж самі Х-101 рашисти й далі можуть покладатись для виконання ударів по нашій критичній інфраструктурі. Повідомлення про те, що РФ почала виробництво Х-101 з двома бойовими частинами, і ця ракета дійсно стала вдвічі небезпечнішою, вказує зокрема і на те, що ворог прагне максимізувати ефект від застосування таких КР при можливому зменшенні інтенсивності запусків», - пише видання.

війнаРФракети новини УкраїнаКалібри