«HIMARS» скоро вступлять у бій, ЗСУ закінчують навчання — Пентагон

Українці вистоять у війні з Росією і Путіну не вдасться досягти своїх цілей

«HIMARS» скоро вступлять у бій, ЗСУ закінчують навчання — Пентагон

У Пентагоні заявили, що зараз українські військові закінчують навчання на реактивних системах залпового вогню «HIMARS» і ці системи скоро «вступлять у бій».

Про це повідомляє\видання «Голос Америки» посилаючись на виступ Вашингтоні в Центрі нової американської безпеки (CNAS), міністра оборони США з політичних питань Колін Каль, який відбувся сьогодні, 14 червня.

За його словами, метою Путіна як і раніше є захоплення значної частини України, якщо не всієї країни.

«Я не думаю, що йому вдасться досягти цих цілей», — сказав представник Пентагону.

Каль визнав, що російські сили просунулися на півдні України, але зазначив, що це просування не є великим проривом української оборони.

«Вони можуть досягти тактичних успіхів тут і там. Українці вистоять. Я не думаю, що росіяни здатні досягти своїх грандіозних цілей», — сказав заступник міністра оборони США.

Високопоставлений представник Пентагону згадав про значні втрати з обох сторін: українці несуть втрати, росіяни теж несуть великі втрати, а лінія фронту майже не рухається".

Пентагон, за словами Каля, поділяє «стурбованість українців з приводу нерівних можливостей в артилеристській дуелі» на сході України.

«Це правда, що у росіян значно більше артилерійських можливостей», — зазначив він, підкресливши, що Україна залежала від артилерійських систем радянської епохи, тоді як можливості поставок таких систем в Україну були сильно обмежені. Саме тому, пояснив Каль, було прийнято рішення перейти на поставки артилерійських систем, що використовуються в країнах НАТО, в тому числі «HIMARS».

Заступник голови Пентагону оголосив, що в найближчі тижні буде оприлюднена версія нової Стратегії національної оборони США. У цьому документі Росія позначена як «гостра загроза» (acute threat). Каль підкреслив вибір слова «acute», яке передбачає, що цей виклик — «тимчасовий» і в той же час «негайний» і «різкий».

«Відповідаючи на питання, яка країна представляє більшу загрозу для США — Росія чи Китай, Каль відповів, що «Китай — єдина країна, яка має намір і здатна систематично кидати виклик Сполученим Штатам. І це вірно не тільки на даний момент, але і в доступному для огляду майбутньому», — повідомив Каль.

війнаУкраїнаПентагонсистеми HIMARSзакінчення навчання українських ЗСУ