ЄС вивчає використання активів російського центробанку для відновлення України

Над питанням передачі російських активів вже працюють юристи

ЄС вивчає використання активів російського центробанку для відновлення України

Європейський Союз вивчає можливість використання активів російського центрального банку на мільярди євро для відновлення України. Ці кошти вже заморожені державами-членами ЄС.

За даними видання «Bloomberg», обговорення знаходяться на ранній стадії. Юристам доручили вивчити можливі варіанти.

Оцінка того, чи можна і як отримати контроль над активами, надзвичайно складна і потенційно загрожує юридичними наслідками.

У підсумку ЄС може отримати доступ до частини з приблизно 300 мільярдів доларів резервів Центрального Банку росії, які були заморожені ЄС, США та іншими союзниками після вторгнення росії в Україну. За даними джерел, будь-які дії ЄС будуть зосереджені на активах, що знаходяться в Європі.

Позиція США з цього питання не відома. У травні чиновники Міністерства фінансів висловили стурбованість з приводу створення прецеденту, який завадить іншим іноземним центральним банкам розміщувати свої активи в США.

«Європейська комісія «вивчає, як змусити Росію заплатити за завдані нею руйнування», і лідери ЄС попросили її «представити варіанти використання заморожених активів для відновлення України відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права»», — заявив прес-секретар Крістіан Віганд, додавши, що «робота ведеться».

Відзначається, що експерти з правових питань обережно намагаються проаналізувати ситуацію і подивитися, що можна зробити. Будь-які пропозиції повинні бути юридично обґрунтованими і підтримані державами-членами ЄС.

ЄСновини світупідтримка Українивідбудова після війнивідбудова за рахунок російських активівцентробанк