Китай перестав інвестувати в росію у рамках найбільшого інфраструктурного проекту

Інвестиції Китаю в його глобальний проект «Один пояс, один шлях» у росії вперше впали до нуля

Китай перестав інвестувати в росію у рамках найбільшого інфраструктурного проекту

У 2021 році росія та Китай підписали угоди за цією ініціативою на суму близько 2 мільярдів доларів.

Про це повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

«Китай припинив інвестиції в росію за проєктом «Один пояс, один шлях» через небажання потрапити під можливі санкції через війну РФ з Україною, пише «Financial Times»», — йдеться у повідомленні.

За даними Центр зелених фінансів та розвитку Університету Фудань у Шанхаї («Green Finance & Development Centre»), обсяг інвестицій у рамках проєкту «Один пояс — один шлях» за підсумками півріччя становив $28,4 млрд. При цьому за перші шість місяців не було підписано жодної угоди про інвестиції в проєкти в РФ.

Водночас, директор центру Крістоф Недопіл Ван припустив, що падіння інвестицій може бути тимчасовим, оскільки між росією та Китаєм «безумовно сильна взаємодія» і доказом цього є те, що попри війну в Україні, КНР збільшила закупівлі російських енергоносіїв.

Варто зазначити, що «Один пояс, один шлях» — це ініціатива КНР, глобальна стратегія розвитку інфраструктури, ухвалена урядом КНР у 2013 році для інвестування майже у 70 країн та міжнародних організацій. Її вважають центральною у зовнішній політиці Генерального секретаря Комуністичної партії Китаю та лідера КНР Сі Цзіньпіна.

РосіяКитай припинив інвестиції в рф«Один пояс, один шлях»найбільший інфраструктурний проект