Львів відзначить 112 років із дня першої Пластової Присяги

Одна з найстарших організацій

Львів відзначить 112 років із дня першої Пластової Присяги

У Львові 13 квітня відбудеться 112 день першої Пластової Присяги. Про це повідомляє Пласт Львів, передає Еспресо Захід

Захід відбудеться у парку Культури.

«Пластова присяга сьогодні – це про пам’ять тих, хто тримає для нас небо. І обіцянка майбутнім покоління вибороти незалежність України», – наголошують в організації. 

Участь у події візьмуть всі улади: пташата, новацтво, юнацтво, старші пластуни і сеніори, а також прихильники.

«Десятки пластунів віддали своє життя за Україну, сотні служать у Силах оборони, а тисячі щоденно волонтерять і збирають кошти на потреби фронту. Слова Пластової присяги та Пластового обіту тепер уособлюють конкретних пластунів, чиїми іменами ми називатимемо майбутні курені», – додають у Пласті.

Для довідки з історії: Пласт – давня організація (111 років), яка стартувала саме у Львові. Упродовж цього часу на території України пластунам забороняли проводити свою діяльність пʼять разів. Остання заборона відбулася після радянської окупації у 1944 році під час приходу Червоної армії.

У 1989 році, коли радянська влада в Україні ослабла, пластуни почали активно приїжджати в українські міста та вести перемовини про відновлення діяльності. У цьому ж році при Львівському університеті Івана Франка на кафедрі географії організували перший пластовий табір.

Читайте також: в бою за Україну віддав життя пластун Остап Іськів

Після розпаду Радянського союзу, пластуни офіційно зареєстрували свою організацію на території України. Пласт почав набирати популярності.



новини ЛьвоваПласт заходи Пласт 112 день першої Пластової Присяги