Мешканець Хмельницького відсудив у росії 200 тисяч гривень моральної компенації через війну

Чоловік скаржився на поганий сон через сирени повітряної тривоги та тривале перебування в укритті

Мешканець Хмельницького відсудив у росії 200 тисяч гривень моральної компенації через війну

Чоловік відсудив у російської федерації 200 тисяч гривень компенсації за моральну шкоду, яку йому завдала збройна агресія. Таке рішення ухвалив Хмельницький апеляційний суд. Про це йдеться у державному реєстрі судових рішень.

Зазначається, що чоловік скаржився на поганий сон через сирени повітряної тривоги та тривале перебування в укритті. За його словами, війна призвела до порушення його прав та моральних страждань.

Мешканець обласного центру також зазначив, що споглядання ним зруйнованих будівель у Хмельницькому “приносить йому додатковий дискомфорт та втрату віри в людяність загарбників”.

У серпні 2023 року чоловік звернувся до суду з позовом до Кабінету Міністрів України, держави російська федерація (в особі посольства держави російська федерація в Україні), в якому просив стягнути з росії на свою користь 1 200 000 грн моральної шкоди, завданої йому порушенням його прав внаслідок збройної агресії та окупацією частини території України, крім того стягнути з держави Україна на свою користь 1 грн моральної шкоди, завданої порушенням його прав на мир та правомірну, добросовісну і кваліфіковану діяльність органів державної влади України в частині добросовісності. Однак Хмельницький міськрайонний суд відмовив чоловіку в позові.

Згодом позивач оскаржив це рішення і подав на апеляцію.

Представниками відповідачів було вказано посольство російської федерації та Кабінет міністрів України.

Кабінет міністрів України подав відкликання на апеляційну скаргу, пославшись на її необґрунтованість і брак доказів. Апеляційний суд підтвердив, що позивачу не було завдано моральної шкоди внаслідок незаконних (неправомірних) дій держави Україна в особі Кабінету Міністрів України.

Водночас суд апеляційної інстанції дійшов висновку про наявність підстав для відшкодування моральної шкоди, завданої мешканцеві Хмельницького неправомірними діями держави російська федерація.

Читайте також: на Львівщині судили військовослужбовця, який був відсутній на службі кілька годин

“Враховуючи обставини справи і обґрунтування позову, [суд] вважає можливим визначити розмір відшкодування моральної шкоди в сумі 200 000 грн”, - йдеться в судовому рішенні.

Росіявирок судуновини Хмельницькогоморальна компенсація