Міністр сільського господарства Польщі вибачився за розсипане польськими фермерами українське зерно на кордоні

Секерський зазначив, що вони зробили це емоційно…

Міністр сільського господарства Польщі вибачився за розсипане польськими фермерами українське зерно на кордоні

Міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський вибачився за розсипане польськими фермерами українське зерно на кордоні, зазначивши, що вони зробили це емоційно, перебуваючи у складній економічній ситуації.

Про це йдеться в коментарі міністра, передає «Укрінформ».

фото: Укрінформ

“Від імені польських фермерів я прошу вибачення за такий вчинок відчаю та прошу з розумінням ставитися до їх надзвичайно cкладної ситуації. Ми ведемо технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, під час яких хочемо визначити умови торгівлі, які б обмежили надходження товарів, які порушують стабільність агропродовольчих ринків”, - зазначив міністр.

Він визнав, що ситуація є «напруженою», назвавши висипання протестувальниками зерна “неправильною формою протесту”, але яку часто використовують фермери в різних країнах.

“Як на мене, фермери не стримали своїх емоцій, але варто пам’ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації. На початку весняно-польових робіт у них немає грошей. Я прихильник діалогу та прямої розмови як найкращої форми вирішення складних проблем”, - підкреслив Секерський.

Своєю чергою він зауважив, що занадто емоційною була також реакція української сторони, зокрема у висловлюваннях заступника міністра економіки, а раніше мера Львова та інших політиків.

“Я розумію спротив української влади щодо труднощів з експортом сільськогосподарської продукції. Я також усвідомлюю, що торгівля йде в обидві сторони, і ми також експортуємо в Україну”, - наголосив міністр.

Він додав, що польські фермери допомагали Україні і хочуть й надалі це робити. Проте, вони хотіли б, щоб від цієї допомоги «виграв український бюджет і фермери, а не олігархи, які мають величезні площі для вирощування зернових та інших видів агропродукції». За його словами, саме олігархи стоять за цим значним імпортом, який підриває стабілізацію агропродовольчих ринків у Європі.

Читайте також: водій вантажівки, з якої поляки висипали зерно, вперше розповів деталі інциденту.

“Вирішення проблем полягає не лише в польсько-українських відносинах, адже Єврокомісія відповідає за організацію та правила торгівлі на спільному європейському ринку”,- зауважив Секерський.

 

ПольщаУкраїнаукраїнське зерноPolskaпольські фермери