Мобілізація з «білим квитком»: важливі нюанси від юриста

Важливо знати

Мобілізація з «білим квитком»: важливі нюанси від юриста

Власники так званих «білих квитків» в умовах воєнного стану можуть бути також мобілізовані. Йдеться про «обмежено придатних», а також  «непридатних до військової служби в мирний час, обмежено придатних у воєнний».

Про це розповів "Телеграфу" адвокат Дмитро Циплицький.

За словами юриста, від мобілізації звільняються тільки ті власники «білих квитків», у яких в ньому стоїть відмітка про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Ступінь придатності й типи служби визначають лікарі.

«Підкреслюю, що висновок про непридатність до військової служби має право зробити тільки відповідна військово-лікарська комісія. Жоден діагноз приватної клініки не може бути підставою для виключення особи з військового обліку. Таку довідку можна лише надати медикам ВВК у консультативних цілях, щоб спростити їм процес встановлення чіткого діагнозу», — повідомив Циплицький.

Юрист додав, що кожен призовник підлягає повноцінному медогляду хірургом, терапевтом, дерматологом, стоматологом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, а за наявності медичних показань — додатково лікарями інших спеціальностей. Кожен лікар записує в картку висновок про придатність, тимчасової непридатності або повної непридатності до строкової військової служби.

Як відомо, мобілізація в Україні поширюється на чоловіків від 18 до 60 років.

Нагадаємо, раніше юристи роз’яснили всі нюанси вручення повісток на блокпостах.

Також  Кабмін дозволив виїзд за кордон деяким чоловікам.

Новини України мобілізація білий квиток