На Львівщині чоловік підхопив небезпечну інфекцію після купання у ставку

На Стрийщині троє людей захворіли на лептоспіроз

На Львівщині чоловік підхопив небезпечну інфекцію після купання у ставку

На Львівщині у липні поточного року  зареєстровані 3 випадки лептоспірозу серед мешканців  Стрийського району.  

Як повідомляє ГУ Держпродспоживслужби, один хворий після того, як покупався у місцевому ставку,  у стані середньої важкості зі скаргами на загальну слабкість, підвищену температуру тіла, в’ялість, біль у м’язах був госпіталізований у реанімаційне відділення КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня». Двоє інших хворих, які  проживають у сільській місцевості,  після появи тривожних симптомів не відразу звернулися за медичною допомогою, а понад тиждень лікувалися самотужки. В одного з них упав тиск, практично було відсутнє сечовиділення, висока температура, біль у м’язах, інтоксикація. 

У важкому стані хворих госпіталізували в реанімаційне відділення КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня».

За даними ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» протягом останнього періоду в області спостерігається  нестійка епідемічна ситуація з лептоспірозу. Така ситуація пов´язана із високою чисельністю сірих щурів та інших гризунів в населених пунктах, не проведенням суцільної дератизації, зменшенням обсягів дератизаційних заходів, особливо на об´єктах підвищеного епідризику.

За пройдений період  поточного року в області зареєстровані  7  випадків захворювання лептоспірозом, з них 3 серед мешканців м.Львова.

Лептоспіроз- інфекційне захворювання, яке вражає людей і тварин. Бактерія Leptospira, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин.

Збудник лептоспірозу у відкритих водоймищах може виживати до  місяця, у вологому ґрунті – від трьох до дев’яти місяців, на зволожених харчових продуктах – від кількох годин до 30 днів, добре переносить заморожування. Лептоспіри дуже чутливі до висушування, миттєво  гинуть при кип’ятінні, у кислому середовищі, під дією прямих сонячних променів, а також звичайних концентрацій розчинів дезінфікуючих засобів.

Людина інфікується збудником лептоспірозу в основному водним шляхом при споживанні води з невідомих джерел, купанні в заражених водоймах, риболовлі, особливо у стоячих мілководних водоймищах, де багато рослинності, під час сінокосу та заготівлі торфу на заболочених луках. 

Серед симптомів лептоспірозу: висока температура, головний біль, озноб, біль у м’язах, нудота, блювота та діарея, пожовтіння шкіри та жовтушність склер, висипання на шкірі, крововиливи в сітківку ока, зменшення кількості сечі, кашель. Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, легенів, серцево-судинної та нервової систем, менінгіту (запалення оболонки головного та спинного мозку), печінкової недостатності, геморагічного синдрому та навіть смерті.

Як повідомлялося, у Броварах школяр після купання в ставку захворів на лептоспіроз.

Новини ЛьвівСтрийреанімаціяставоклептоспірозінфекційна лікарня