На Львівщині вдвічі зросла кількість хворих на небезпечний недуг

Дюжина людей захворіла на захворювання, яке одночасно вражає декілька органів: центральну нервову систему, легені, печінку, нирки.

На Львівщині вдвічі зросла кількість хворих на небезпечний недуг

За вісім місяців поточного року в Львівській області зафіксували 12 випадків захворювання на лептоспіроз. Упродовж аналогічного періоду минулого року виявили тільки шість хворих

Про це повідомила керівниця обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Іванченко.

Фахівці лабораторії особливо небезпечних інфекцій виловили для досліджень сірих щурів з різних територій Львівщини, з яких 6 % виявилися носіями лептоспірозу. 

«Це свідчить про активну циркуляцію збудника серед гризунів», — зазначила фахівчиня.

Лептоспіроз (його також називають «водяною», «луговою» або «болотною гарячкою») — це гостре інфекційне захворювання, яке викликається різними штамами лептоспір та має різні клінічні прояви. Хворіють як люди, так і тварини. У тварин ця хвороба може перебігати без клінічних проявів. Небезпека полягає в тому, що вони довго переноситимуть збудник. 

Основним природним резервуаром інфекції є пацюки, миші, сільськогосподарські та домашні тварини, які перехворіли на лептоспіроз або хворіють зараз (свині, велика рогата худоба, вівці, кози, коні, собаки), а також промислові звірі, яких утримують у клітках (лисиці, песці, нутрії). 

Гризуни виділяють збудник здебільшого зі сечею. Лептоспіри потрапляють у відкриті водойми й можуть виживати там близько місяця. У вологому ґрунті — до трьох місяців, на зволожених харчових продуктах — декілька днів. Збудник хвороби добре переносить заморожування, але миттєво гине при кип’ятінні, у кислому середовищі, при потраплянні на нього прямих сонячних променів та впливі звичайних концентрацій дезінфекційних розчинів. 

Де можна підхопити лептоспіроз

Епідеміолог розповіла, що, люди заражаються, купаючись у закритих водоймах, особливо мілководних, де є багато водоростей, ловлячи рибу (неважливо, влітку чи взимку), при споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються у коморах та сховищах, а також під час догляду за хворими тваринами. Косарі, працівники ферм, ветеринари й робітники м’ясопереробних підприємств потрапляють у групу ризику через характер професійної діяльності. Хвора людина не становить небезпеки для інших людей. 

Симптоми лептоспірозу

З моменту зараження до появи симптомів минає від 7 до 14 днів, але може минути й від 2 до 30. Початок хвороби — раптовий (людина може точно вказати годину, коли у неї погіршилося самопочуття).

Усі пацієнти з лептоспірозом підлягають госпіталізації. Без своєчасного лікування лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків.

Як попередити хворобу

За словами головної епідеміологині області, велике значення має захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів, захист водойм від можливих забруднень сільськогосподарськими тваринами й гризунами та знищення щурів і мишей.

Купатися можна тільки у спеціально відведених місцях. Слід пам’ятати, що ризик інфікування зростає, якщо на тілі є подряпини й рани та якщо людина заковтне воду. 

Під час польових робіт, на риболовлі, полюванні, при догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни.

Не можна вживати сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ. Овочі та фрукти треба ретельно мити.

«Якщо з’явились перші ознаки захворювання, слід негайно звернутися по медичну допомогу!», — наголосила Наталія Іванченко.

Як повідомлялося раніше на Львівщині на популярному серед відпочиваючих та рибалок озері, виявили лептоспіроз.

хвороба здоров'ялептоспірозхворі на лептоспіроз