На Львівщині збільшилася кількість хворих на небезпечну хворобу

Медики розповідають, як вберегтися

На Львівщині збільшилася кількість хворих на небезпечну хворобу

На Львівщині зросла кількість хворих на небезпечний недуг. Так у ще трьох пацієнтів, які лікуються в Львівській обласній інфекційні лікарні, діагностували лептоспіроз. Також у двох хворих є симптоми лептоспірозу, але лікарі чекають результатів аналізів. Про це повідомляє видання ZAXID.NET

До лікарні 2023 року з цим захворюванням потрапило вже 18 мешканців Львівщини, один хворий помер.

Двоє пацієнтів з підтвердженим діагнозом лептоспірозу перебуває у реанімації, повідомила виданню лікарка інфекційної лікарні Каріна Калайдіна.

Серед нових хворих є 24-річний львів'янин, який нещодавно повернувся з відпочинку у Карпатах. До лікарні звернувся самостійно через високу температуру тіла. У нього була клінічні прояви лептоспірозу, днями цей діагноз підтвердили лабораторно. Чоловік розповів лікарям, що у горах пив дощову воду, купався у водоймах, а після повернення додому у нього раптово підвищилася температура, виник головний біль, нудота тощо. Оскільки він відразу звернувся по медичну допомогу, то його стан середньої важкості.

Ще двоє чоловіків, яким 46 і 47 років, перебувають у реанімації. Один з Перемишлянщини, другий з Яворівського району. Мешканець Перемишлянщини купався у місцевому ставку, а чоловік з Яворівського району рибалив. В обох лабораторно підтверджено лептоспіроз.

У двох жінок, яким 72 і 55 років, є симптоми лептоспірозу, лікарі очікують результатів їхніх аналізів.

Ці жінки не купалися у водоймах. Одна збирала ожину, подряпала руки і поїхала на дачу, інша працює прибиральницею.

Заступник директора з медичної роботи інфекційної лікарні Андрій Орфін повідомив, що за 8 місяців 2023 року до інфекційної лікарні з лептоспірозом вже потрапило 18 мешканців Львівської області.

Для довідки: лептоспіроз у людей спричиняє бактерія, яка потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. В організм людини бактерія потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Хворобу  може спричинити і вживання зараженої їжі.

Читайте також: На Львівщині збільшилася кількість хворих на небезпечну хворобу

Додамо, що від початку цього року і станом на кінець цього тижня на Львівщині зареєстрували 21 випадок зараження із первинним діагнозом лептоспіроз.

За аналогічний період минулого року таких випадків було 14. Приріст захворюваності становить 42%. За увесь 2022 рік зафіксували 31 випадок, з них чотири —летальні.

Аби не захворіти, варто дотримуватись правил:

новини Львова Львів новини Львівщинилептоспіроз захворюванняхвороби