Будьте обережні: гриби можуть бути небезпечними

Гриби – це смачно й корисно, адже вони містять білки, небагато жирів і вітаміни. Однак щороку під час грибного сезону часто трапляються випадки отруєння грибами, інформує управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР, і нагадує правила, які допоможуть уникнути такого отруєння.

Відомо, що їстівні гриби зустрічаються в будь-якому переліску, серед поля, навіть біля будинків на газонах. Гриби мають властивість накопичувати в своєму організмі різні отруйні речовини, тому їх не можна збирати у парках та скверах, поблизу смітників, доріг з великим рухом, уздовж залізничних трас. Екологічно нечистий гриб небезпечний, як і отруйний. Також можна отруїтися і червивим грибом.

Є тільки один абсолютно надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних –  гриби треба знати.

Найнебезпечніший гриб – бліда поганка. Зустрічається вона часто. Недосвідчені грибники іноді плутають її з печерицями або сироїжками. У поганці, як і в інших грибах, дуже багато амінокислот, жирів та інших корисних речовин. Але гриб містить сильну отруту – аманітотоксін. Він не руйнується при термічній обробці, не розчиняється у воді. Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може згубити трьох-чотирьох дорослих людей. Бліді поганки трохи схожі на печериці, але в блідої поганки нижній бік шапки зеленувато-білий, а в печериці — рожевий. Мухомор легко розпізнати за яскраво-червоною з білими плямами шапкою. Іноді зустрічаються й сірі мухомори. Жовчний гриб схожий на білий, але верхня частина його ніжки покрита візерунком у вигляді чорної або темно-сірої сітки, а м’якоть на зламі червоніє. Несправжні лисички схожі на лисички їстівні, але їхні шапки рівні, червонувато-оранжеві, а не світло-жовті, як у їстівних, а із надламаної шапки несправжньої лисички виділяється білий сік.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради ще раз нагадує, що для того, щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил: 

1. Якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;

2. Якщо ви все-таки відправились до лісу на «тихе полювання» необхідно знати:

- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;

- намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби «білі», «бабки», «моховики» тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;

- якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

- при приготуванні страв із грибів, їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

- не вживайте сирих грибів;

- перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;

- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;

- не давайте грибів малолітнім дітям;

- ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;

3. Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином і негайно зверніться до лікувальної установи.

Бережіть своє здоров’я та життя!