Частина продуктів із супермаркетів небезпечна для здоров’я через відключення світла
Експерти радять, як перевірити
У результаті систематичних відключень світла небезпечними для споживання продуктам можуть бути товари, термін вживання яких становить 48–72 години.
Про це розповіла академік АН вищої освіти України, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко, пише «Обозрєватель».
«Основне, що псується, — це охолоджене м’ясо, напівфабрикати, варені ковбасні вироби, варена ковбаса, яка була не запакована, наприклад, під вакуумом. Термін вживання таких продуктів — максимум 72 години. І коли відключається світло, звичайно, ці вироби дуже страждають, можна й так сказати», — розповіла фахівчиня.
«Те саме стосується і молочних продуктів, які відкриті. Наприклад, кисломолочний сир, бо його можуть на вагу продавати. Якщо він запакований, і термін зберігання кілька діб — він ще може кілька годин протриматись, але той, що зважують окремо, то ні. Тобто свіжі продукти, які незапаковані під вакуумом, охолоджені, м’ясні, рибні, молочні — звичайно, це небезпека псування», — додала експертка.
Що псується найшвидше:
- охолоджене м’ясо;
- напівфабрикати;
- варені ковбасні вироби (сосиски, сардельки);
- варена ковбаса;
- ваговий кисломолочний сир;
- рибні продукти.
Найбільш часто це мікробіологічне псування — на поверхні продукту буде слиз, розвиватимуться бактерії, дріжджі. Продукція буде зіпсована, якщо перебуватиме не в холодильнику 4–7 годин, і це буде декілька разів на день.
Баль-Прилипко зазначає, що в магазинах і супермаркетах мають знати кількість, коли вони беруть товари на продаж, щоб реалізувати їх і вони не зіпсувалися. Якщо терміни вживання вже вийшли — продукти треба утилізувати.
Покупцям — потрібно обов’язково дивитися на упаковку товару. Треба звернути увагу на цей продукт: чи державний це стандарт (якщо так, то він завжди ретельно контролюється), які технічні умови.
«За технічними умовами — це формули рецептури виробників, і вони коректуються, тому далі потрібно звертати увагу на склад продукту. Виробник усе прописує, з чого складається. Якщо це, наприклад, ковбаса — треба дивитися, скільки відсотків там м’ясної складової. Треба пам’ятати: першим у складі прописується компонент або сировина, якої найбільше в цьому виробі. Якщо це ковбаса, то на першому місці має стояти м’ясна сировина. Там має бути прописано, що це свинина, або яловичина, або м’ясо курки. Але не білково-жирова емульсія, або ще щось», — пояснила Баль-Прилипко.
Також треба дивитися й на терміни зберігання, які теж вказані на етикетці. Крім того, варто звернути увагу на те, де зберігається цей продукт. Якщо написано, що температура має бути в межах 5–7 °С, то цей товар має лежати в холодильнику. Якщо його помістили просто на прилавку — це вже небезпечно.
Як повідомлялося, «Укренерго» почало планові та аварійні відключення.