Портал оперативних новин Varta1 Портал оперативних новин Varta1

Херсонські кавуни вже приїжджають до Львова партіями по 20 тонн

На ринку «Шувар» з’явилися херсонські кавуни

Херсонські кавуни вже приїжджають до Львова партіями по 20 тонн Херсонські кавуни вже приїжджають до Львова партіями по 20 тонн

Із середини серпня на львівському ринку «Шувар» з’явилися херсонські кавуни, партії у 20 тонн привозять раз на кілька днів.

Минулоріч українські кавуни були в дефіциті, цього року пропозиція відчутно зросла. На майданчику для торгівлі із авто щоденно близько 40 автівок із баштанними. Кавуни та дині із Одеси, Закарпаття, Херсонщини та навіть Івано-Франківська.

Пік сезону очікується у другій половині серпня.

- Перша пропозиція імпортного кавуна з'явилася у нас ще наприкінці травня, - каже Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».- Гуртова ціна навесні була в середньому 30 грн за кілограм. Ми розуміли, що український кавун буде, але в однозначно в менших кількостях. Херсонщина залишалась під знаком питання. Хоча, ми постійно контактували із фермерами та точно знали, що попри окупацію ведуться польові роботи.

Особливістю баштанного сезону 2023 є активне вирощування кавунів нетиповими регіонами: Волині, Сумщини, Центральної України, Чернівецької області та навіть Івано-Франківщини. Із втратою херсонської продукції через військові дії, західноукраїнські фермери забезпечують продовольчу безпеку, масово збільшуючи господарства.

- Поточний обсяг херсонського кавуна зовсім незначний у порівнянні із довоєнними роками, але тим не менш фермери мають збут і відповідно кошти для продовження польових робіт та підтримки свої господарств, - каже Тетяна Попович. Кліматичні умови особливо на Заході в цьому сезоні виявились сприятливими для баштанних. Сподіваємось на зростання пропозиції кавуна і відповідно подальше зниження цін.

Серед різноманіття сортів крім добре відомого Арашану є Вогник – із тоншою шкіркою плодів темно-зеленого відтінку та Юмі - овальний кавун із Одещини. Ці два сорти відрізняються не лише зовні, але і більшим вмістом цукру, мають насичено солодкий смак.