Масове отруєння у ресторані на Сихові: власника закладу оштрафували на 25 тисяч гривень

У департаменті охорони здоров’я ЛОДА повідомили, що станом на 24 червня, у лікарні залишались троє із 63 людей, які 9 червня отруїлись у ресторані «Червона рута» на Сихові, у Львові.

Начальниця відділу організації розслідування спалахів Держпродспожив служби у Львівській області Олена Улашина у коментарі «Tvoemisto.tv» розповіла, що ресторан був зачинений до учорашнього дня. Підприємець, який надавав послуги громадського харчування в орендованому приміщення, написав, що більше не вестиме таку підприємницьку діяльність. За рішенням суду, засідання якого вже відбулось, його оштрафували на 25 038 грн.

«За статтею 325 ККУ — порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційних захворювань та масових отруєнь — Сихівський відділ поліції веде кримінальне провадження. Повідомлення про закриття ми ще не отримували. ФОП написав нам лист, що він розірвав угоду з орендодавцем і не буде надавати послуги громадського харчування», — каже Олена Улашина.

Тепер Держпродспоживслужба готує листа орендодавцю про те, що він не може займатись наданням послуг громадського харчування чи здавати приміщення в оренду для цього у такому стані, як воно є зараз. Відновити діяльність можна буде тільки після усунення всіх недоліків, що виявили під час перевірки.

За словами Олени Улашиної, рестоарн не мав документів на продукти, що на момент отруєння були на кухні, працівники не мали медичних книжок, не було і технологічних карт та документів про гігієнічне навчання.

«На підприємстві відсутній цех первинної обробки овочів — тобто брудні овочі обробляли у мильних ваннах гарячого цеху. Відсутній окремий виробничий цех для обробки риби, не було ємності для миття і дезінфекції яєць. У всіх цехах відсутні рукомийники. У холодному цеху на одному робочому столі кухарі готували десерти і нарізали сире м’ясо, а також — робили салати. При високій температурі повітря готувались страви, приготування яких у цей період року заборонене: наприклад, заливний язик. Був порушений і температурний режим — працівники не знали, як користуватись приладом для контролю температури всередині м’ясних і рибних страв», — розповідає Олена Улашина.