На Хмельниччині після поминок захворіло понад 50 людей


Станом на 10.00 годину 26 червня 2018 року зареєстровано 51 хворих (50 дорослих, 1 дитина) на сальмонельоз серед мешканців Хмельницької області, які приймали участь у трьох поминальних обідах, що відбулися 19 червня 2018 року в смт. Ярмолинці та с. Нове Село Ярмолинецького району. Про це інформує Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України.
З 51 захворілого п’ятеро лікуються амбулаторно (діагноз сальмонельоз підтверджено лабораторно у 4 випадках). Серед амбулаторних хворих двоє виявлені активно (при обстеженні учасників поминальних обідів фахівцями ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України»).
Решта 47 хворих лікувались в наступних стаціонарах області:
– Ярмолинецька центральна районна лікарня (інфекційне відділення) – 32 особи (з них діагноз: «сальмонельоз» підтверджено у 23);
– Хмельницька міська інфекційна лікарня – 13 осіб (із них діагноз: «сальмонельоз» підтверджено у 12 осіб);
– Віньковецька центральна районна лікарня (інфекційне відділення) – 1 особа (діагноз: «сальмонельоз» підтверджено лабораторно).
На сьогоднішній день з Ярмолинецької центральної районної лікарні виписано 8 перехворілих.
Залучені до епідпроцесу хворі проживають в наступних населених пунктах: місто Хмельницький, Ярмолинецький район (с.Нове Село, с.Томашівка, ст.Ярмолинці, смт.Ярмолинці, с.Скаржинці, с.Перегінка, с.Жилинці, с. Соколівка, с. Лохнівка, с. Антонівці, с. Сутківці); Чемеровецький район (с.Вівся).
Для встановлення джерела збудника інфекції, чинників та шляхів передачі, а також для локалізації спалаху кишкових інфекцій фахівцями ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» проводиться епідеміологічне розслідування та комплекс протиепідемічних заходів.
При дослідженні харчових продуктів, які вживались на поминальних обідах в 6-ти стравах виділено Salmonella enteritidis (курка смажена, відбивна куряча, котлета куряча, капуста тушкована з курячим м’ясом, бутерброд з сиром та помідорами, пиріжок з горохом).
В домашніх осередках захворілих при дослідженні змивів з об’єктів навколишнього середовища в 8-ми випадках виділено Salmonella enteritidis.
Епідеміологічне розслідування триває.