На Івано-Франківщині виявили кліщів зі збудником туляремії

Джерело інфекції: хворі дикі тварини (гризуни, зайці), комахи-переносники (кліщі, комарі, ґедзі), а також забруднені вода, їжа та повітря

На Прикарпатті вкотре цього року виявили кліщів зі збудником туляремії - гострої інфекційної бактеріальної хвороби, що вражає лімфатичну систему і не тільки

Про це повідомив Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Фахівці лабораторії особливо небезпечних інфекцій Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України виявили збудник туляремії в іксодових кліщах, зібраних у селі Трійця Заболотівської територіальної громади. Це вже не перші такі знахідки цього року. Попередньо позитивні результати до збудника туляремії реєструвалися у кліщів доставлених із сіл Космач (Дзвиняцька ТГ),  Креховичі (Брошнів-Осадська ТГ), Верхній Ясенів (Верховинська ТГ) та Оболоння (Долинська ТГ).

Як ще раз нагадали у центрі профілактики хвороб, туляремія - гостра інфекційна бактеріальна хвороба, яка характеризується ураженням лімфатичної системи, лихоманкою, інтоксикацією та можливим ураженням шкіри, очей, легень, кишківника та інших органів, залежно від шляху зараження. Джерело інфекції: хворі дикі тварини (гризуни, зайці), комахи-переносники (кліщі, комарі, ґедзі), а також забруднені вода, їжа та повітря. 

Симптоми туляремії: збільшення лімфовузлів (пахових або шийних), сильний головний біль, загальна слабкість, запаморочення, порушення свідомості, біль у м’язах, нудота, блювання, почервоніння обличчя та очей, висип, який на 8–12-й день хвороби лущиться та може призвести до пігментації шкіри.

Лікування туляремії здійснюють виключно в умовах стаціонару.

Читайте також: Вірш 15-річної львів'янки увійшов до міжнародної збірки поезії ЮНІСЕФ

З метою унеможливлення інфікування збудником туляремії:

- уникайте контактів з хворими тваринами, 

- при відвідуванні місць, де можуть мешкати кліщі, використовуйте репеленти й інші засоби індивідуального захисту; 

- перед використанням дезінфікуйте воду та продукти тощо.