Портал оперативних новин Varta1 Портал оперативних новин Varta1

На Львівщині різко впали ціни на «борщовий набір»

Господині можуть ладувати борщ на зиму

На Львівщині різко впали ціни на «борщовий набір» На Львівщині різко впали ціни на «борщовий набір»

Нестабільність у країні гостро зачепила овочівництво. Пакет «борщового набору» як для населення нині має прекрасну ціну, а для виробника – катастрофічну.  Такі висновки резюмував Іван Миколайович Стефанишин, радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» міста Львова.

Ціни на овочі досягли нижньої планки.

Порівняння цін 2022 та 2023 року

Порівняно з минулорічними хіба що буряки й картопля приблизно залишилися в одної вартості, решта різко пішли донизу.

По цибулі ціна знизилась до 14 грн/кг на гуртовому ринку «Шувар», а була 23 грн минулоріч.

Морква – стала 17, а була 21 гривню.

Буряки зараз 8.5 грн/кг, були 10, картопля сьогодні на рівні 8 гривень, а була 8.2. Нечувана ситуація по капусті.

Цей базовий борщовий овоч у серпні 2022року коштував 22грн/кг, а сьогодні – 7 гривень. Багато підприємців прогоріли також на цибулі.

Минулоріч в зимово-весняний період були високі ціни на цибулю і дехто прийняв це як можливість заробітку.

Понасівали – понасаджували дуже багато і пропозиція перевищила попит.

Ціна кілограма цибулі впала до 14 гривень за кілограм при очікуванні близько 30.

«Такий цінопад можна пояснити, зокрема, і нагнітанням інформації про прогнозований дефіцит через втрати Херсонщини в частині агросектору та ранніх овочів,- каже Іван Стефанишин, радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».- Посаджено було дуже багато борщового набору і нема на нього попиту – пропозиція завелика. Це свідчить про нестабільність нашого виробництва і бажання заробити за день купу грошей. В агросекторі так не буває. Тут повинна бути системна робота, яка давала б можливість отримати урожай відповідної якості та потрібної кількості.

Акцент виробничий сьогодні змістився в бік західних областей України.

Величезні тоннажі овочів вирощують на Закарпатті й Тернопільщині.

Також Львівщина, Волинь, Рівне.

Ці регіони продукують основний кошик борщового набору, тут його близько 70%»