Найдовший яворівський пиріг — на Львівщині встановили рекорд України (фото)


Традиційну грибну мачанку для пирога приготували учасники АТО. Як повідомляє прес-служба ЛОДА, вчора, 2 вересня, у селі Карачинів, що на Яворівщині, відбулося свято “Великі обжинки”. Відтак, в області встановили рекорд України — «Найдовший яворівський пиріг». Його довжина становила понад 120 метрів, а для приготування використали 640 кг картоплі.
На свято завітав голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, директор з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Мирослава Туркало, військовослужбовці Збройних сил України, представники влади, громадські та культурні діячі, громадськість та ін.
«Сьогодні тут ми маємо можливість святкувати і тішитися життю, мріяти. А все тому, що за тисячі кілометрів від Львова стоїть українське військо, українська армія. Озброєна не тільки зброєю, але й українським духом. За нас, за нашу Україну, за єдність нашого народу давайте спільно промовимо: »Слава Україні!" — зазначив Олег Синютка.
Усі присутні спільно помолилися за цьогорічний врожай та мир і спокій в Україні. Також, освятили камінь, де у майбутньому збудують новий дошкільний освітній заклад.
Очільник Львівщини зазначив, що упродовж цього року, на території Львівської області відкриють 6 нових дошкільних освітніх заклади.
Довідково:
Обжинки — стародавній український народний звичай.
Недарма останній місяць літа в Україні називають серпнем. З приходом серпня для серпів і кіс було завжди багато роботи. Завершували жнива, збіжжя звозили на токи, готувалися до обмолоту. Живе у народі гарний звичай проведення обжинкових свят.
У день завершення косових хліба господарі залишалися вдома, готуючись до приходу женців. З тієї нагоди у хаті варили багаті страви, пекли, прибирали у дворі, в світлиці.
На полі женці доручали вижинати останні стеблі найкращому косареві і найвправнішій в’язальниці. Приготувавши обжинковий сніп, женці качалися по стерні, борюкались, щоб не боліли спини, а земля-матінка давала нові сили до одвічної праці.
Так наші предки вшановували обряд останнього снопа, дякуючи Богові за врожай.