Нове меню для ЗСУ: чого очікувати від змінених правил харчування
На одного військового планують витрачати 139,38 грн на день
Державний оператор тилу (ДОТ) Міністерства оборони України до літнього сезону поточного року розробить рекомендовані меню для Збройних сил України (ЗСУ). Згідно із ним, на збалансований денний раціон одного військовослужбовця планують витрачати 139,38 грн. Однак із новим меню можуть виникнути проблеми, якщо його правильно не адаптувати під різні потреби та види військ.
Передбачається, що нові меню запускатимуться через систему, що розробляється на основі аналізу потреб військових частин. Член Антикорупційної ради при Міноборони Геннадій Кривошея пояснив OBOZ.UA, це означає, що в кожній військовій частині з'явиться відповідальний за формування меню згідно з розробленими рекомендаціями. І всі закупівлі продуктів для військових здійснюватимуться вже з урахуванням з готового меню.
«Кожен відповідальний за це у військовій частині формуватиме меню, вже маючи певну розкладку... Відповідно до меню йде замовлення продукції. Розрахунок на 139 грн виходить із того, що меню має підпадати під дободачу та має не виходити за цю межу», – розповів фахівець.
Таким чином, меню має відповідати як нормам щодо калорійності, так і вимогам щодо ціни. При цьому подробиці рекомендацій щодо формування меню поки не відомі. Однак у них обов'язково мають бути враховані особливості різних військових частин, зазначив фахівець.
«Я бачу в цьому певний плюс, але воно не повинно бути обов'язковим для всіх. Тому що для кожного виду військ у них є свої вимоги щодо калорійності, і меню має формуватися з урахуванням того, які мають бути калорії, де військові перебувають, яке їх місце дислокації. Є ціла низка фактів. Тому треба розуміти, як воно буде збудовано», – попередив Кривошея.
Він також нагадав, що існують частини, де військовослужбовці лише один раз їдять централізовано. І це також потрібно буде врахувати при формуванні меню для цих частин.
«Це, напевно, не стільки стосується ДОТ, а скільки взагалі політики харчування. Потрібно забезпечувати харчування з огляду на те, наскільки солдат чи військовослужбовець насправді харчується за цією адресою. Тому що є солдати, які харчуються, наприклад, тільки в обід, або які лише снідають та обідають, а вечеряють десь в інших місцях. Тобто це теж потрібно враховувати та підв'язати під меню, це спірне питання», – пояснив експерт.
Плюсом нової системи може стати можливість планування, вважає Кривошея. Так, теоретично, військові частини, що бачать двотижневий чи місячний інтервал, зможуть легше робити замовлення на продукти харчування.
«Це дає нам нормальну можливість планування. Але є проблема в тому, що сьогодні військовий тут, а завтра він може виїхати за оперативним завданням і буде прикріплений до іншої частини. У таких моментах меню не вдасться використати, тому що ти замовив на 1000 солдатів, а в тебе вже завтра залишилося 500. Це робочий момент. Я б не сказав, що він проблемний, але він вимагає детального вивчення», – додав спеціаліст.