Секрети сомельє: мистецтво дегустації вина
Мета дегустації — отримання не лише смакового, а й естетичного задоволення. У цьому сенсі вино — один із найкращих алкогольних напоїв для оцінювання, оскільки має вишуканий букет і чудовий смак. Щоб повною мірою оцінити його органолептичні властивості, потрібно залучити майже всі органи чуття.
Як побачити багатство кольору
Насамперед проводять візуальний огляд алкогольного напою, щоб побачити його:
-
- чистоту та прозорість;
- глибину кольору;
- гру світла.
Для цього потрібно трохи нахилити келих від себе, щоб гарненько роздивитися кольори в центрі та біля скла. Вважається, чим більш тендітними є переходи відтінків, тим краще напій. Слід також зауважити, що насиченість кольору залежить від віку вина:
-
- червоне з часом втрачає соковитість відтінку;
- біле, навпаки, набуває глибини.
Як відчути всі ноти аромату
Вперше понюхати вино потрібно відразу, як його наллють із пляшки, не збовтуючи. Це дозволить вловити летючі речовини, які швидко зникають під час контакту з киснем. Також іноді можна відчути сторонні запахи, які свідчать про низьку якість алкоголю або порушення технології зберігання.
Щоб розкрити всі властивості винного букета, потрібно легенько покрутити келих. Можна відчути, як зміниться інтенсивність і склад аромату. Також під час дегустації оцінюють його чистоту та яскравість. Добре, якщо запах викликає приємні асоціації, які можна визначити та запам’ятати.
Після цього сомельє рекомендують один із двох варіантів:
-
- якщо є час, залишити вино в келиху до 14 годин, а потім втретє оцінити аромат;
- якщо часу немає, допити напій та через декілька хвилин понюхати порожній келих.
Це дозволить відчути, як змінюється букет під впливом часу та кисню. Так можна визначати стійкість вина та еволюцію ароматичних речовин.
Як насолодитися вишуканим смаком
Для визначення смакових властивостей потрібно набрати в рот невелику кількість алкоголю та трохи потримати. У цей час вино «атакує» смакові рецептори. Якщо воно хороше, то це відчуття буде помітним і чітким.
Після цього треба легенько побовтати напій в роті, щоб він потрапив на язик, ясна та внутрішню поверхню щік, спричинив приємне тепло. Також можна втягнути губами трохи повітря, щоб відчути, як змінюються смакові відтінки під дією кисню. Коли вино зігріється, його смак повністю розкриється. Після цього можна проковтнути напій та насолодитися посмаком.
Щоб спробувати вино, ідеально чисті та сухі келихи наповнюють не більше ніж на третину. Важлива також їхня форма. Для дегустації варто вибрати середній за об’ємом посуд (до 250 мл) із чашею у вигляді тюльпана.