Скільки чого треба їсти українцям: МОЗ затвердило нові норми харчування


Вперше за 18 років відомство переглянуло харчові потреби українців.
У Міністерстві охорони здоров’я затвердили нові норми харчування для різних категорій українців, пише ТСН.
Відповідний наказ «Про затвердження норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії» від МОЗ набрав чинності 7 грудня.
Так, в оновлених нормах для дітей різного віку загалом знижена потреба в енергії. При цьому, потреба у нетваринних білках та вуглеводах зменшена, а у збалансованих тваринних білках – збільшена. Одночасно, скоротилась потреба у жирах для дітей дошкільного віку та збільшилась аналогічна потреба для школярів. Причиною таких змін є проблема дитячого ожиріння. За даними ВООЗ, кожен третій підліток в Європі має надлишкову масу тіла або страждає на ожиріння, а в Україні щороку з’являється 15,5 тис. нових випадків ожиріння у дітей, а загалом таких дітей в Україні близько 70 тис.
Також МОЗ зменшило потребу у вітаміні A та збільшило норму вітаміну D і фолієвої кислоти. Таке рішення ґрунтується на результатах досліджень та рекомендаціях авторитетних організацій України та світу в галузі охорони здоров’я.
Повідомляється, що калорійність для дорослого населення залишилась колишньою, проте частка білків та жирів збільшилась, а вуглеводів зменшилась.
«Так, калорійність харчування дітям і підліткам знизили на добу на 15% в середньому. Дітям радять їсти менше солодкого (швидких вуглеводів), щодо підлітків МОЗ радить вживати більше білків (м`яса) і менше жирів (особливо сала і масла), а також менше вуглеводів - це каші, хліб, солодощі. Дорослому населенню відомство рекомендує знизити вживання вуглеводів на добу (знизили на 50 грам), а білків (збільшили на 12 грам) і жирів (збільшили на 15 грам) навпаки збільшити», – коментують норми в Держпродспоживслужбі.
Є в оновленому документі й інші новаторства. У ньому вперше ввели харчові потреби для вагітних та жінок, які годують груддю, а також виокремлена нова група насленння – працівники особливо важкої фізичної праці, до яких можна віднести військовослужбовців спеціального призначення.