Спека та відключення електроенергії принесли в Україну ботулізм, сальмонельоз та інші хвороби
Лікарі-епідеміологи б'ють на сполох
Липнева спека в поєднанні з частими відключеннями світла значно підвищують ризик харчових отруєнь. Хоча холодильники зберігають холод деякий час після вимкнення електрики, тривалі перерви в подачі живлення призводять до псування продуктів. У таких умовах бактерії швидко розмножуються, а продукти стають небезпечними.
«Фокус» дає поради, як убезпечитися від вірусів і зберегти здоров'я.
Екстремальні погодні умови липня 2024 року триватимуть в Україні щонайменше тиждень, температура повітря в частині областей підніметься до +40 градусів. Часті відключення світла в поєднанні зі спекою збільшують ступінь поширення хвороботворних бактерій. Лікарі-епідеміологи б'ють на сполох: українці стали частіше отримувати харчові отруєння.
Правильне зберігання харчових продуктів у холодильниках вдома, у магазинах і закладах громадського харчування неможливе: блекаути порушують потрібний температурний режим.
Санітарні лікарі радять українцям не готувати їжу на тиждень наперед. Краще планувати раціон на день, зробити запас консервів, круп, горіхів і сухих сніданків, покласти пляшки з льодом у холодильник, щоб досягти температури не вище +4 градусів.
Ризики поширення кишкових інфекцій, що містяться в продуктах тваринного походження, фруктах і овочах, збільшуються, якщо їх погано приготувати або промити. Терміни збереження продуктів у холодильниках за спеки набагато вищі, ніж на відкритому повітрі.
«Не будемо брати за приклад рибу і м'ясо, які максимально піддаються розмноженню хвороботворних бактерій. Спробуйте залишити на спеці склянку компоту. Знадобиться небагато часу, щоб він скис і перетворився на »мікробіологічний інкубатор", розповідає кандидат біологічних наук, імунолог Борис Донський.
Ботулізм, сальмонельоз і ротавірус: на що хворіють українці
Найнебезпечнішим є поширення ботулізму, важкого інфекційного захворювання, що вражає нервову систему. Найчастіше вірус потрапляє в організм через продукти, що не пройшли належної обробки. Захворювання не передається від людини до людини.
Сальмонельозом, що вражає травну систему, заражаються під час споживання м'яса, риби, птиці, яєць і молока, додає Борис Донський.
Читач з Харкова також зіткнувся з отруєнням: лікарі діагностували в нього ротавірус. Чоловік чотири дні просидів удома на лікуванні, йому довелося кардинально змінювати режим харчування.
«Підозрюю, що м'ясо і риба, яку я купив у супермаркеті через дорогу від мого будинку, виявилася носієм вірусу. У нас у місті графіки відключень електрики толком не діють. Відповідно морозильні камери не працюють і продукти в магазинах пропадають. Очевидно, у супермаркетах викидають явно зіпсуті продукти, а ті, що зберегли товарний вигляд, залишають на полицях», ділиться він враженнями.
Температурних режимів необхідно дотримуватися, щоб у харчових продуктах не розвивалися мікроорганізми. Тенденція в Україні стабільна: що спекотніше, то вищі ризики захворіти, доповнює заслужений лікар-епідеміолог України Людмила Мухарська.
«Небезпечна зона розвитку вірусів починається з +5 і доходить до +63 градусів. У районі 37-40 градусів спеки спостерігається пік активності. Важливий не тільки температурний режим, а й час його підтримки. Якщо харчовий продукт зберігали на спеці довго, у ньому обов'язково розвинуться інфекційні бактерії», пояснила лікар.
Наявність мікроорганізмів у продуктах не виявити неозброєним оком — у цьому й полягає основна небезпека. Згодом змінюються смакові якості продукту і його зовнішній вигляд. Вода також містить мікроорганізми, потрібно бути уважним під час її споживання. Про літні епідемії говорити поки не доводиться, але кількість випадків харчових отруєнь збільшиться, переконана Мухарська.
Як уберегтися від отруєнь?
Головний санітарний лікар Києва Сергій Чумак розповів, як українцям уберегти себе від отруєнь під час спеки та відключень світла. Головне правило — ретельно просмажувати або варити їжу, особливо м'ясо, яйця та морепродукти. Також рекомендується готувати «на сьогодні», а не на тиждень уперед: приготовані страви бажано вживати одразу після вимкнення світла.
«Тримайте дверцята холодильника та морозильної камери зачиненими, у такому разі продукти залишаються безпечними до чотирьох годин у холодильнику та до 48 годин — у повній морозилці. Не перевіряйте їжу на смак, якщо сумніваєтеся в її безпечності, краще викиньте одразу», радить фахівець.
Чумак не рекомендує розморожувати продукти за кімнатної температури, промивати їх краще перевіреною водою, яку бажано прокип'ятити. Варто заздалегідь подбати про запас бутильованої питної води.
Читайте також: Україна опинилася у центрі температурної аномалії.
Обов'язково потрібно мити руки перед вживанням або приготуванням їжі. Нерідко блекаути супроводжуються відключенням води, тому допускаються спиртовмісні санітайзери для рук. Окрему увагу потрібно звернути на захист кухні та продуктів від комах, гризунів та інших тварин.